Radar · Utrikes

Dörren låst med hänglås – 52 brann inne

Rök stiger från den fabrik där en dödlig brand bröt ut utanför Dhaka, Bangladesh på fredagen.

Bangladeshisk polis har gripit ägaren till den fabrik där 52 människor dog i en brand under fredagen. Fabrikens entrédörr var låst med hänglås under tidpunkten för branden, enligt en lokal polischef.

Fabriken bröt därutöver mot flera brand- och säkerhetsföreskrifter.

– Det var avsiktligt mord, säger polischefen Jayedul Alam.

Utöver fabriksägaren ska ytterligare sju personer med koppling till den förödande branden ha gripits, däribland ägarens fyra söner. Branden tog mer än ett dygn att få under kontroll och flera människor uppges ha hoppat från sexvåningsbyggnadens fönster för att undkomma infernot.

Brandfarliga kemikalier och plastmaterial ska ha förvarats i byggnaden.
Samtidigt har en separat utredning gällande barnarbete inletts, då det framkommit att barn så unga som elva år arbetade på den eldhärjade livsmedelsfabriken i industriområdet Rupaganj utanför huvudstaden Dhaka. Två av de överlevande ska vara 14 år gamla och en elvaårig pojke saknas.

Efter den dödliga katastrofen 2013, då över 1 100 människor omkom då textilfabriken Rana Plaza rasade samman, utlovade Bangladesh reformer för att förbättra säkerheten för landets industri- och fabriksarbetare. Säkerhetsbristerna är dock fortsatt omfattande och olyckor inte ovanliga. I februari 2019 omkom 70 människor i en brand i Dhaka som startade i ett lägenhetskomplex där kemikalier lagrats på ett olagligt sätt.