Radar · Djurrätt

Döda grisar slängda vid återvinning i Västerås

Det var mellan containrarna på en återvinningsstation som grisarna hittades.

Flera griskultingar och en vuxen gris hittades döda och inpackade i plastsäckar vid en återvinningsstation i Västerås under fredagen. Det rapporterar Svt Västmanland.

Det var personal från företaget som samlar in begagnade kläder vid platsen som larmade polisen om det makabra fyndet.

– Jag trodde inte det var sant, jag trodde de var av plast först. Jag fick en smärre chock. När jag väl började titta så såg jag tusentals flugor runt dem och tänkte: herregud, vad är det för människor som slänger det här?, säger Mikael Björses till Svt Västmanland.

Enligt Polisen ska grisarna ha legat ett tag på stället, då de börjat ruttna. Polisen har letat efter märkningar på grisarna för att kunna koppla dem till någon gård, men utan resultat. En anmälan om miljöbrott är nu upprättad.

Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på Polisen, säger till Svt att det hela är mycket ovanligt.

– Ibland dyker det upp djurdelar från vilda djur. Den här typen av djur har jag aldrig varit med om.

Radar · Djurrätt

Djurrättsorganisationer skickar klagomål till EU:s ombudsman

Trots löften så har EU-kommissionen ännu inte lagt fram något förslag på ny djurskyddslagstiftning som sätter stopp för lantbruksdjur i bur.

30 medlemsorganisationer hos Eurogroup for Animals, EFA, har skickat in klagomål till Europeiska ombudsmannen. Detta efter att EU-kommissionen inte gjort verklighet av den skärpning i djurskyddslagstiftningen som man utlovat, och där ett förbud mot lantbruksdjur i bur skulle införas.

Mer än 1,4 miljoner EU-medborgare skrev under medborgarinitiativet End the cage age, som skickades in till EU-kommissionen i oktober 2020, med uppmaningen om att få ett slut på lantbruksdjur i bur.

När mer än en miljon människor undertecknar ett medborgarinitiativ har EU en skyldighet att svara på detta och motivera sitt svar.

Men när det gäller en skärpt djurskyddslagstiftning, som utlovats av EU-kommissionen en lång tid, så verkar det ha runnit ut i sanden, något som Syre rapporterade om i oktober.

I sitt officiella svar på medborgarinitiativet som EU-kommissionen publicerade i juni 2021 så utlovade man att lägga fram ett lagförslag senast i slutet av 2023, men det har alltså inte gjorts och ser heller inte ut att bli av.

Detta, menar djurrättsorganisationerna, strider mot hur kommissionen borde ha hanterat det hela. Beslutet att inte publicera djurskyddslagstiftningen har inte kommunicerats korrekt till de som höll i medborgarinitiativet och dess undertecknare via lämplig webbplats och kanaler, hävdar Eurogroup for Animals.

– EU-kommissionen skapade tydliga förväntningar hos medborgarna, men har i sanningens ögonblick svikit dem. Detta gör att man kan ifrågasätta ett kärnvärde för EU-institutionerna: demokratin. Medborgarinitiativen lanserades medvetet för att göra det möjligt för medborgarna att aktivt delta i beslutsfattande processer. Men vad hjälper det om deras röster fortsätter att vara ohörda? säger Reineke Hameleers, vd för Eurogroup for animals i ett pressmeddelande.

Innan organisationerna lämnade in det officiella klagomålet till ombudsmannen så bad de formellt kommissionen att lägga fram en tidsplan för offentliggörandet av lagstiftningsförslaget, för att uppfylla sin skyldighet gentemot medborgarinitiativet. Ändå har kommissionen inte lämnat ett tydligt svar på denna begäran, konstaterar Eurogroup for animals.

Läs mer:

EU sviker djuren – burhönsen blir kvar

Radar · Djurrätt

Sydkorea på väg att förbjuda hundköttsindustrin

Den Sydkoreanska regeringen ämnar att lägga fram ett lagförslag i år för att genomdriva ett förbud mot hundköttsindustrin.

Sydkorea planerar att förbjuda konsumtion av hundkött till 2027, sa Yu Eui-dong, jordbruksminister i det regerande People Power Party (PPP). Beskedet kom vid ett möte mellan jordbruksministern och djurrättsorganisationer i fredags, skriver New York Post.

Den nya lagen ger branschen för hundkött tre år på sig att avveckla sig. Om lagförslaget går igenom (det beräknas röstas igenom före årsskiftet) skulle hundköttsförbudet träda i kraft 2027.

Lagen kommer att kräva att hundgårdar, slaktare, handlare och restauranger lämnar in en avvecklingsplan till lokala myndigheter, skriver Washington Post.

– Nyheten om att den sydkoreanska regeringen äntligen är redo att förbjuda hundköttsindustrin är som en dröm som går i uppfyllelse för alla oss som har kämpat så hårt för att få slut på denna grymhet”, sa Chae Jung-ah från Humane Society International, som deltog i mötet, skriver tidningen.

Enligt jordbruksministern kommer det ges ”fullt stöd till bönder, slaktare och andra företag som står inför nedläggning eller övergång på grund av denna lag”.

Radar · Djurrätt

Therése Lindgren slutar med Youtube – satsar på djurfond

Therese Lindgren är influencer, författare, vegan och engagerad i djurskydd.

Influensern Therése Lindgren ska satsa på djurskydd.
– På något vis tror jag att jag har satts på den här jorden för att göra skillnad för djuren. Därför säger jag hej då till Youtube efter tio kära år och frigör tid till att genom stiftelsen satsa helhjärtat på att hjälpa djur, säger hon i ett pressmeddelande.

”Med egenfinansierade Svenska djurfonden ska hon stärka djurens livsvillkor och säkerställa att inget djur behöver lida på grund av ekonomiska hinder, otillräcklig kunskap eller brist på rättsligt skydd”, skriver Juno public relations.

Therése Lindgren har legat i topp på Medieakademins rankning av Sveriges mäktigaste på sociala medier sedan 2017. Hennes Youtubekanal har över en miljon prenumeranter, och hon har över en miljon följare på Instagram.

Hon kommer att satsa fem miljoner kronor i stiftelsen, där hon är ordförande, och ska bidra med ekonomiskt stöd till djurägare samt ge bidrag, stipendier och forskningsanslag till projekt som ”arbetar för djurens bästa”.

Nu får tre ändamål 100 000 kronor vardera; WWF och Svenska fjällrävsprojektet för att bevarandet av fjällräven, Stockholms vildfågel rehab som tar emot sjuka och skadade fåglar och Kattjouren som hjälper hemlösa eller oönskade katter.

Therése Lindgren kommer att fortsätta med sitt Instagramkonto, där hon ska delta med sig om djurfondens arbete.

Läs mer:

Therese Lindgren engagerar sig för minkarna