Radar · Utrikes

Delta oroar Europa – restriktioner återinförs

En sista dans.

Deltavarianten av coronaviruset sätter stopp för den efterlängtade återgången till normala förhållanden i flera länder. I Spanska Katalonien, i Nederländerna och på Malta stramas restriktionerna åt efter stigande smittosiffror.

Smittofallen har växt exponentiellt de senaste dagarna, uppger ledare för den autonoma regionen i nordöstra Spanien. Därmed är det slutdansat för nu – från och med lördagen stängs nattklubbarna i Barcelona och resten av regionen igen.

"Inte över"

Samtidigt införs krav på negativt covid-19-test eller vaccinationsbevis för att delta i utomhusaktiviteter med mer än 500 deltagare.

– Pandemin är inte över än. De nya varianterna är väldigt smittsamma och fortfarande är stora delar av befolkningen inte vaccinerad, säger talespersonen Patrícia Plaja under en presskonferens.

Även Nederländerna återinför restriktioner på nöjeslivet under lördagen efter en sjufaldig ökning av nya smittofall den senaste veckan.

Premiärminister Mark Rutte har beslutat att alla nattklubbar stängs samt att restaurangernas öppettider begränsas.

– Inte kul men nödvändigt, säger Rutte och beklagar att nederländarnas sommar inte tycks bli så avslappnad som man hoppats på.

– Allt pekade mot en bra sommar – och det hoppas vi fortfarande på – men ett moln har förmörkat solen.

Vaccinbevis gäller

Även önationen Malta vädrar oro efter stigande smittosiffror. På fredagen meddelade hälsominister Chris Fearne att landet stänger dörrarna för ovaccinerade resenärer. Från och med den 14 juli är det därmed endast vaccinbevis som gäller för den som planerar att förlägga sommarsemestern på Medelhavsön.

– Vi blir det första landet i Europa som tar det här steget, säger Fearne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV