Radar · Integritet

Bistånd till kliniker som erbjöd omvändningsterapi till hbtqi-personer

 Arkivbild från ett pridefirande i Entebbe i Uganda 2014.

Stora biståndsgivare som USAID och Globala fonden, där även Sverige är stor givare, har gett pengar till kliniker i Kenya, Tanzania och Uganda som ger så kallad omvändningsterapi – som syftar till att ”bota” hbtqi-personer. Det visar en sex månaders lång granskning som Opendemocracy gjort.

Under sex månaders tid besökte Opendemocracys reportrar tolv hälsocenter i Kenya, Tanzania och Uganda. De utgav sig för att vara hbtqi-personer eller deras syskon och möttes av omdömen som att homosexualitet är ”ondskefullt”, ”för vita” och ”ett psykiskt hälsoproblem”. De fick också hänvisningar till externa rådgivare och terapeuter som kan ”bota” och ”omvända” dessa personer.

Själva innehållet i den så kallade terapin varierade från rådgivning och samtalsterapi till fysiska behandlingar som hormontabletter och elchocker. En rådgivare gav en familj tips på att anställa ett hembiträde som personen i fråga kan ”bli attraherad av” och vid ett annat tillfälle var tipset att ge en tonåring sömnpiller för att undvika att han onanerade, skriver Opendemocracy.

Homosexualitet är kriminaliserat och hårt stigmatiserat i de tre länderna och många gånger är det familjemedlemmar som tar initiativ till olika typer av behandlingar.

”Den som vill sluta med homosexualitet, ansluter vi [till externa rådgivare]”, konstaterade en receptionist som jobbar på en HIV-klinik på sjukhuset Mulago i Kampala. Hon gav reportern ett telefonnummer till en person som ”en gång var patient här” och ”en gång var homosexuell men inte är det längre”.

Även svenska biståndspengar

Kliniken finansieras av The AIDS support organization, som i sin tur får stöd från Globala fonden mot Aids, Tuberkelos och Malaria. Sverige är den åttonde största statliga bidragsgivaren till Globala fonden och gav förra året 950 miljoner kronor.

Kliniken var långtifrån den enda som hänvisade till omvändningsterapi. Hälften av centren i granskningen får ekonomiska medel från organisationer som tar emot internationellt bistånd.

En talesperson för Globala fonden säger till Opendemocracy att man ser allvarligt på uppgifterna och att man har ”nolltolerans för alla åtgärder som begränsar tillgången till hälsovårdstjänster eller som kan uppmuntra eller främja någon form av diskriminering eller våld”.

Hen konstaterar också att ”den globala fonden kräver att alla finansieringsansökningar innehåller program som tar upp mänskliga rättigheter och könsrelaterade hinder för hälsa och svarar på behoven hos nyckel- och utsatta grupper”. 

Tär på hälsan och familjerelationer

Även en talesperson för USA:s ambassad i Kampala säger till Opendemocracy att USAID ”inte finansierar eller marknadsför anti-hbtqi -omvändningsterapi” och att de kommer att undersöka alla eventuella rapporter om att en USAID-finansierad partner gör det. 

Opendemocracy har också intervjuat ett femtiotal personer som utsatts för omvändningsterapi. Många vittnar om att det är deras familj som tagit initiativet till behandling och att den gett bestående men både på deras familjerelationer och på deras mentala hälsa. 

Liknande omvändningsterapier har fördömts av en rad internationella organisationer runtom i världen, och de beskrivs som ineffektiva och skadliga för den mentala hälsan, skriver organisationen International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, ILGA, i en rapport.