Radar · Morgonkollen

Tjetjenkritiker attackerades – nu faller dom

Den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov under förhandlingen i Attunda tingsrätt.

Regimkritikern Tumsu Abdurachmanov attackerades med en hammare i sin säng när han låg och sov. I dag faller domen mot den ryske man i 30-årsåldern som misstänks för mordförsöket.

Händelsen inträffade i Gävle i februari förra året när Tumsu Abdurachmanov hade varit uppe hela natten för att redigera ett videoklipp till sin Youtube-kanal.

När solen började gå upp somnade han, samtidigt lämnade kvinnan han inlett en relation med sängen. Enligt åklagaren har kvinnan varit delaktig i attacken genom att hjälpa mannen som skulle anfalla Abdurachmanov in i lägenheten. Hon förnekar brott men står åtalad för medhjälp till försök till mord.

– Mitt nästa minne är när jag vaknar av ett kraftigt slag mot huvudet. Det är den tilltalade som sitter på mig, sade Abdurachmanov under förhandlingen i Attunda tingsrätt.

"Snälla slå inte"

En intensiv kamp inleddes där Tumsu Abdurachmanov, välkänd bloggare och regimkritiker, fick ta emot flera slag mot huvudet. Han lyckades på något sätt övermanna den misstänkte ryske medborgaren genom att trycka in sitt finger i ögat på honom.

Plötsligt satt han överst och upptäckte hammaren på golvet och började slå tillbaka.

– Efter några slag med hammaren som träffade honom i huvudet började han prata ryska med mig. Han tilltalade mig med förnamn, sade ”Tumsu, snälla slå inte”.

Åklagare Per Lindqvist anser att attacken har sin bakgrund i en ”blodshämnd” som Tjetjeniens talman uttalat mot bloggaren efter att denne kritiserat delrepublikens förre ledare, Achmat Kadyrov.

Även Abdurachmanov menar att mannen, som han aldrig tidigare hade sett, måste fått i uppdrag av ledningen i Tjetjenien att döda honom.

Uppdragsgivare i Tjetjenien

Den misstänkte ryske mannen har gett en helt annan version av händelsen. Han förnekar mordförsök men erkänner grov misshandel och säger att han endast utdelat ett slag med hammaren, men avsikten var aldrig att döda.

Enligt mannen sade han upprepade gånger nej till att döda Abdurachmanov, men vågade till slut inte neka sin uppdragsgivare från Tjetjenien, främst en namngiven man som är häktad i sin frånvaro. Planen var bara att skada Abdurachmanov för att sedan fly och berätta att han misslyckats, enligt mannen.

Enligt mannens advokat har han sökt asyl i Sverige eftersom han fruktar för sitt liv.

Fakta: Dåd mot regimkritiker

• Attacken mot Tumsu Abdurachmanov i februari hade föregåtts av minst tolv attacker mot tjetjenska regimkritiker i exil i Europa, flera med dödlig utgång.
• Människorättsorganisationer har pekat ut Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov som ansvarig för dåden.
• Den 30 januari i år dödades regimkritikern Imran Alijev – med 135 knivhugg – på sitt hotellrum i Lille i Frankrike. Och i augusti i fjol sköts separatisten Zelimchan Changosjvili ihjäl i en park i Berlin mitt på blanka dagen.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV