Radar · Inrikes

Svenska flygresandet lägsta på 40 år

Flygtrafiken på svenska flygplatser har inte legat så lågt som under 2020 på drygt 40 år, visar statistik från Swedavia.

Under pandemiåret 2020 föll flygresandet kraftigt i hela världen. I Sverige har flygpassagerartrafiken inte legat på så låga nivåer på flera decennier, enligt Swedavia.

I samband med coronapandemin och efterföljande reserestriktioner minskade de globala flygningarna med uppemot 80 procent under fjolåret. Samma mönster ses även i Sverige.

Statistik från det statliga flygplatsbolaget Swedavia visar att flygresorna på de sju svenska flygplatser som de driver minskade med totalt 70 procent under 2020 i förhållande till 2019.

På Bromma flygplats minskade flygandet med hela 80 procent och motsvarande siffra för Arlanda och Landvetter ligger på 75 respektive 76 procent.

Lägsta sedan 80-talet

Trots att flygresornas popularitet i Sverige hade börjat sjunka redan innan coronapandemin slog till, har den inte legat så lågt som under 2020 på flera decennier, enligt Swedavia.

Det var i början på 1980-talet som svenska flygplatser senast registrerade ett år med så få passagerare, som under 2020.

–  I Sverige startade nedgången inom passagerartrafiken redan innan corona slog till, men det är klart att pandemin har förstärkt det extremt, säger Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker på Winair, till Ny teknik.

Läs mer: 
80 procent färre resor med Ryan air

En procent står för mer än hälften av koldioxidutsläppen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV