Radar · Inrikes

Snösmocka ger klass 3-varning och stoppar tåg

I delar av Norrland kommer det att snöa ordentligt under måndagen – uppåt 70 centimeter.

Nedräkningen pågår. Uppåt 70 centimeter snö väntas i Västernorrland under måndagskvällen och natten. SMHI klass 3-varnar och flera tåg ställs in.

– Från klockan 20 i kväll ställer vi in samtliga avgångar mellan Umeå och Sundsvall, säger Moa Jansson, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Tågstoppet beräknas pågå fram till onsdag klockan 12.00. Det kan även bli aktuellt att leda om nattåg från Stockholm via inlandet.

– Det är inte helt klart att det blir så, men vi tittar på det just nu. Och när det gäller trafiken på vägarna vill jag verkligen uppmana till eftertanke, särskilt där klass 3-varning gäller. Där är rådet: ge dig inte ut på vägarna.

Klass 3-varningen gäller från måndag kväll och ett dygn framåt i Västernorrlands län. SMHI räknar med uppåt 70 centimeter snö och drivbildning som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Vidare finns en klass 2-varning utfärdad för Västerbottenskusten.

– Det är rejäla snömängder som kommer att komma. Och det gäller framförallt nordöstra Medelpad och östra Ångermanland. Där kommer det också att blåsa kraftigt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Hala vägar

Nederbörd väntar under måndagen i hela landet även om det i Götaland mestadels blir i regnform. Från Svealand, förutom Stockholm, och vidare norrut blir det däremot snö och flertalet klass 1-varningar är utfärdade.

Redan tidigt under måndagen märktes de första påverkningarna på trafiken. Underkylt regn och hala vägar tvingade Västtrafik att ställa in flera bussavgångar, främst skolbussar, rapporterar P4 Väst. Enligt radion ställdes samtliga skolbussar i Bohuslän in på måndagsmorgonen.

– För tillfället ser det bra ut. Det har varit en del små störningar. Men vi är förberedda på att det kan dyka upp mer, säger Moa Jansson, presskommunikatör på Trafikverket vid 13-tiden.

– Just nu handlar mycket om att fördela resurser när det gäller till exempel snöröjning så att vi kan hålla vägarna öppna när snöfallet blir värre under eftermiddagen och kvällen.

Långvarig kyla

Men något ”Spanienoväder” som kommer in över Sverige är det inte. Delar av Spanien fick under helgen uppåt en halvmeter snö och i till exempel Madrid fick polis ingripa mot flera omfattande snöbollskrig.

– Det som nu kommer in över Sverige är ett helt annat lågtrycksområde, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI till TT.

Efter veckoinledningens snöfall väntar sedan en längre period med kyligare väder i hela landet. Möjligen undantaget Skåne och Blekinge som kan få vänta någon dag extra på de kallare temperaturerna.

– Så långt jag kan se, minst tio dagar framåt, så är det minusgrader i hela landet. I söder kan det ibland mitt på dagen ligga runt nollan.