Radar · Inrikes

Säpo: Stort intresse för extrema ideologier

Klas Friberg, säkerhetspolischef, talar under Folk och försvars digital rikskonferens i Stockholm.

Även Säpo är intresserat av vad som låg bakom stormningen av kongressen i Washington. ”Det går inte att utesluta att individer blir inspirerade av detta”, säger Säpochef Klas Friberg.

Han påpekar att våldsbejakande högerextrema uppfattningar och åsikter som kan ha inspirerat stormningen finns på nätet och sprids såväl i USA som i Sverige.

– Vi kommer naturligtvis att följa den utredning och den analys av vad som det var som hände på riktigt i USA i samband med den här stormningen, säger Friberg.

TT: Finns risk för att svenska högerextremister inspireras av stormning av kongressen?

– Det går inte att utesluta att individer blir inspirerade av detta, säger Friberg.

TT: Är du oroad för det?

– Vi tar det på stort allvar och jobbar stenhårt med att följa våldsbejakande individer i Sverige och se till att det här inte kan hända här, säger Friberg.

Han påpekar att Säpo och polisen har ett bra samarbete bland annat när det gäller att förebygga och förhindra att demonstrationer övergår till upplopp.

TT: Har antalet våldsbejakande högerextremister i Sverige ökat det senaste året?

– Vår bild är att de är fler i dag än de var i går, men vi har inte den möjligheten att kartlägga dem så vi kan räkna dem, säger Friberg.

– Intresset för de här ideologierna är så stort att vi kan utgå från att de ökat.

Det finns enligt Friberg en ”lång rad” våldsbejakande högerextremister som låter sig, enskilt eller i väldigt, väldigt små grupper, radikaliseras genom att ta del av åsikter på nätet om hur man vill förändra världen med våld.

– Det är det vi sett under ett antal år, att utbudet av den här typen av ideologier är stort, säger Säpochefen.

Han nämner som exempel att det nyligen väckts åtal mot två unga män som misstänks för mordbrand, som genomförts utifrån ideologin ekofascism.

– Det finns en lång rad olika ideologier på nätet som personer låter sig förföras att tro på, säger Friberg.