Glöd · Ledare

Kapitolium från höger om höger

Killen i pälsmössa med horn och ett stort spjut. Ett euforiskt helskägg med Nancy Pelosis pulpet i famnen. En folkmassa som utan att hindras slår sönder glasdörren till korridoren där Nancy Pelosi har sitt kontor. Vi har nog sett bilderna allihop.

Jag såg stormningen i direktsändning. Vi skulle se elektorskollegiet samlas och höra valresultatet fastställas, beredda på något extremt långtråkigt, men vi ville ändå se det hända.

Trumpianerna som stod utanför och hojtade tog sig in, först innanför staketet, så in på de presenningöverdragna byggnadsställningarna, skar sönder presenningarna och stack ut flaggor. Klättrade upp på fasaderna, slog sönder fönster. Någon öppnade när de bankade på dörren. Först ser man dem gå in ganska städat, innanför sammetsrepen, som om de skulle se en utställning på ett museum. I tio sekunder eller kanske en halv minut varar den illusionen. Sen börjar de röja.

Nu efteråt klarnar mer och mer. Mike Pence skulle hängas, fler skulle dödas, det verkar ligga minst en hund begraven i polisens passivitet och Donald Trump stod och såg alltihop utspelas på en skärm – han var förtjust, säger en medarbetare som var där. Han hade uppmanat dem att gå dit, kanske gick det längre än han hade tänkt, men elektorskollegiet skulle inte få jobba ostört. I ett tal hade Rudy Giuliani krävt ”trial by combat” i valet – rättvisa genom kamp.

Man vill inte gärna tänka sig partier i den svenska riksdagen som stöder sånt här. Men sverigedemokrater har öppet gett sitt stöd till Donald Trump hela tidenoch nominerat honom till fredspriset. Så hur ser det ut i höger-om-högerns medier?

Alice Teodorescu Måwe tar, som sig bör, starkt avstånd från stormningen i Bulletin, och hennes fokus är just att det här inte ska färga av sig på den svenska blåbrunhögern. Hon konstaterar att det här var ett försök till revolution – varken demokratiskt eller konservativt – så ingen skugga över krist- eller sverigedemokrater, ej heller över socialkonservativa. Fy på sig, sosse, som antyder sådant.

Samnytt har ingen formell partianknytning, men nog är det en SD-publikation, alltid, med Kent Ekeroth och Mats Dagerlind i redaktionen. I Samnytt kan man se ett klipp från Kapitolium. Det visar hur dörren öppnas för de trumpianer som har valt att gå in den vägen. Man får se dem gå in och sen är filmen slut. Det finns också en stillbild från den korta stund då de höll sig innanför avspärrningen, med den sarkastiska kommentaren ”STORMS CAPITOL – STAYS INSIDE VELVET ROPE”.

Enligt Samnytt var det ingen stormning. ”Vänsterliberal media har anklagat Trump för den så kallade stormningen av det amerikanska parlamentet efter en Trump-demonstration. Men i en video som lagts upp i sociala medier syns hur det är polisen som under lugna former välkomnar in ett stort antal demonstranter i parlamentsbyggnaden. Någon förklaring till varför har inte framkommit.” De skriver också att det sägs vara ”motståndare till presidenten som ligger bakom” och att syftet var att använda stormningen emot honom. Den stormning som de nog inte tror inträffade, alltså.

Med tanke på att även Bulletin måste betecknas som vänsterliberal av Samnytt är det nog så att många sverigedemokrater inte ser mycket mer än Samnytts beskrivning. Och i Samnytt är det bra mycket mer upprörande att nasseforumet Parler, där Samnytt har etablerat sig, är stängt.

Man får ha solen rakt i ögonen för att det inte ska kastas djupa skuggor över folk som kallar sig socialkonservativa. Det här är inte konservatism, ens när det kallas så. Det är fascism.

Åh se, det snöar, åh se, det snöar!

2020 var fortfarande det varmaste året hittills.