Radar · Morgonkollen

Flera terrorutredningar efter stormningen

Nationalgardet bevakar kongressbyggnaden Kapitolium i USA:s huvudstad Washington DC, efter stormningen den 6 januari.

Fem personer miste livet i samband med stormningen av Kapitolium, men flera bevis tyder på att en större katastrof hade kunnat inträffa. I USA uppges minst 25 utredningar om inhemsk terrorism ha inletts och två personer som fotograferades inne i senaten med buntband och militära kläder har gripits.

Minst 25 utredningar gällande inhemsk terrorism har startats efter stormningen av Kapitolium i USA den 6 januari. Det säger den demokratiske kongressledamoten Jason Crow, som har pratat med USA:s arméminister Ryan McCarthy, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Gevär, brandbomber, explosiva föremål och buntband beslagtogs, vilket antyder att en större katastrof avvärjdes precis, summerar Crow sitt telefonsamtal med McCarthy.

Fram till den 20 januari, då demokraten Joe Biden ska sväras in som president, finns det dessutom fler möjliga terrorhot, enligt landets försvarshögkvarter Pentagon, uppger McCarthy. Pentagon samarbetar nu med både lokal och federal polis för att samordna säkerheten.

Samtidigt meddelar landets justitiedepartement att ytterligare två män har gripits för inblandning i stormningen av Kapitolium. De båda männen syns på bilder från stormningen, där de har på sig militära kläder och buntband i händerna inne i senaten.

Den ena är hemmahörande i Texas och misstänks bland annat för att våldsamt ha brutit sig in i Kapitolium. Den andre är hemmahörande i Tennessee och även han anklagas för våldsamt uppträdande. Bilderna på männen inne i senaten har fått stor spridning på nätet och väckt uppmärksamhet.