Radar · Utrikes

Amerikansk terrorstämpling sprider oro

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

USA:s avgående regering planerar att klassa Huthirebellerna i Jemen som en utländsk terrororganisation – ett beslut som hjälporganisationer befarar kan förvärra den humanitära krisen i landet.

Saudiarabien välkomnar beslutet, då Huthirörelsen har nära band med saudiernas ärkefiende Iran.

Däremot ser mänskliga rättighets- och biståndsorganisationer problem med beskedet från USA. Rädda Barnen varnar för att den humanitära redan svåra krisen kan förvärras, då den terrorstämplade gruppen är den som i realiteten styr norra delar av Jemen.

Straffa grupper

Terrorklassningen syftar till att straffa gruppen för en rad attacker i synnerhet, och i allmänhet för att den ”destabiliserar regionen och förvägrar jemeniterna en fredlig lösning på konflikten”, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo i ett uttalande.

Rebellgruppen, som kontrollerar stora delar av Jemen, är sedan tidigare försatt under amerikanska sanktioner. En terrorklassning väntas avskräcka fler utomstående aktörer från att sluta avtal med Huthirebellerna om exempelvis matimport. Det kan förvärra den akuta situationen för landets civilbefolkning, varnar hjälporganisationer.

Rädda Barnens ordförande Janti Soeripto konstaterar att många aktörer inte vågar agera i Jemen, till exempel med transporter, på grund av rädsla för amerikanska repressalier.

Allvarliga störningar

”Vi måste vara tydliga med att dessa sanktioner kan skapa allvarliga störningar på Jemens ekonomi, som redan är nära kollaps”, säger hon i ett uttalande.

Enligt Pompeo kommer dock klassningen, som väntas träda i kraft den 19 januari – dagen före Joe Bidens tillträde som president – inte att påverka hjälparbetet.

– Vi planerar åtgärder som begränsar dess påverkan på särskild humanitär verksamhet och import till Jemen, säger Pompeo.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV