Radar · Integritet

Ny polsk medielag kan strypa USA-ägd tv-kanal

Warszawabor vid tisdagens demonstration för pressfrihet.

Ett strypgrepp på fria medier – eller ett sätt att stoppa rysk och kinesisk informationspåverkan? Polska regeringens förslag till ny medielag väcker skarp kritik – men styrande Lag och rättvisa slår ifrån sig.

”Fria medier, ett fritt folk, ett fritt Polen!”

Slagorden ekade på tisdagen i ett 80-tal städer runt om i Polen, där tusentals människor gått man ur huse för att protestera mot förändringar av en medielag som man ser som en attack på pressfriheten i ett land där medier redan är hårt ansatta.

Förslaget, som ska skärpa reglerna för utländskt ägande av medieföretag, kan tas upp för omröstning av sejmen (det polska underhuset) på onsdagen.

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) motiverar lagen med risken för att länder som Ryssland och Kina ska ta över polska radio- och tv-kanaler.

– Vill vi att polska medier ska kunna tas över helt oreglerat av vem som helst i hela världen, utan några hinder? frågar premiärminister Mateusz Morawiecki retoriskt på en presskonferens, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Många ser dock det hela som ett sätt att täppa till truten på en tv-kanal vars rapportering inte fallit regeringen i Warszawa i smaken. TVN24, som ägs av amerikanska Discovery, är den mest populära nyhetskanalen i Polen, och företaget kallar PIS-förslaget för ett försök att begränsa pressfriheten.

Redan i dag finns regler som hindrar icke-europeiska företag att äga mer än 49 procent av polska mediebolag. Det har TVN24 har kommit runt genom att ägas av ett dotterbolag till Discovery, registrerat i Nederländerna. Det kryphålet skulle enligt flera bedömare försvinna om förslaget går igenom.

Viss turbulens råder i den PIS-dominerade regeringskoalitionen Förenade högern, då Morawiecki tidigare i veckan sparkade sin ställföreträdare Jaroslaw Gowin, som också är ledare för den mindre samarbetspartnern Porozumienie (ungefär ”överenskommelse” på svenska). Trots det tror regeringen att lagen går igenom.

– Jag räknar med att frågor kopplade till medielagen kommer att få en majoritet i parlamentet, och jag är säker på att Förenade högern-regeringen kommer att leva vidare, säger talespersonen Piotr Muller till Polskie Radio 1.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV