Radar · Inrikes

Hallengren har bröstcancer – fortsätter jobba

Socialminister Lena Hallengren (S).

Socialminister Lena Hallengren (S) behandlas för bröstcancer, men tänker fortsätta jobba. ”Jag kommer göra allt för att stötta Lena Hallengren på det sätt hon önskar”, säger statsminister Stefan Löfven i en kommentar.

Socialminister Lena Hallengren har varit en av regeringens mest synliga ministrar under pandemin. Mitt i den intensiva arbetsperioden fick hon diagnosen bröstcancer och för en månad sedan opererades hon.

– Jag mår faktiskt väldigt bra, men jag inser att cellgiftsbehandlingen kommer att påverka kroppen, säger Lena Hallengren i en intervju med TV4.

På måndag inleder hon cellgiftsbehandlingen, som kommer att pågå under våren och sommaren.

Ingen sjukskrivning

Som planen ser ut nu tänker hon fortsätta jobba som socialminister under behandlingen.

– Min uppfattning är att det här kommer att gå att kombinera. Men om det inte gör det, får jag förstås fundera på om jag behöver vara sjukskriven. Den möjligheten finns för ett statsråd. Men man är antingen sjukskriven på heltid eller inte, säger hon.

På Facebook skriver Lena Hallengren att hon hoppas att ”god planering, fantastisk vård och inte minst möjligheten att kunna arbeta på distans” kommer göra att hon kan fortsätta jobba.

Lena Hallengrens chef, statsminister Stefan Löfven (S), säger i en kommentar:

”Lena Hallengren har det senaste året slitit stenhårt och jobbat dygnet runt för att hantera coronapandemin. Hon har synts på pressträffar, i intervjuer, gjort digitala besök runt om i landet och visat stor klokskap och skicklighet under en svår tid för vårt land.”

”Allvarliga sjukdomar som cancer kan drabba vem som helst. Men Lena Hallengren kommer att fortsätta som Sveriges socialminister under den tid som hon får behandling”, fortsätter Löfven

Ingen påtänkt vikarie

Just nu finns ingen tilltänkt vikarie, enligt Hallengren.

– Den frågan är inte aktuell. I dagsläget finns inga sådana planer, säger hon.

Även Stefan Löfven är inne på samma linje.

”Om hon inte kan närvara vid ett regeringssammanträde ersätter någon annan minister henne. Vi har ett bra system för detta. Hon deltar i arbetet inför besluten precis som vanligt”.

I intervjun med TV4 säger hon att cancerbeskedet har varit omtumlande och overkligt.

– Jag är inte rädd, det är i alla fall inte min känsla just nu. Jag är väldigt mycket här och nu och tänker att jag inte tar ut något i förskott. Jag försöker heller inte att läsa så jättemycket om det, säger Lena Hallengren.

Det är svårt att veta hur det drabbar mig, säger hon om den kommande behandlingen.

Fakta: Bröstcancer i siffror

Varje timme får en kvinna i Sverige beskedet bröstcancer.
Nära 8 000 kvinnor och 60 män insjuknar årligen i bröstcancer.
Omkring 80 procent överlever sjukdomen.
Två av tre tumörer upptäcks vid mammografiscreening.
Källa: Bröstcancerförbundet