Radar · Utrikes

Franska senaten vill införa slöjförbud för barn

Frankrike kan införa slöjförbud för barn.

Förbud för barn under 18 år att bära slöja på offentliga platser. Så kommer lagen se ut i Frankrike om senatens förslag blir verklighet. Samtidigt möts förslaget av stor kritik och jämförs bland annat med att man vid 15 års ålder är byxmyndig, men då inte skulle vara gammal nog att bära slöja. 

Förslaget är en del av ett större lagpaket som syftar på att stärka separationen mellan stat och religion i Frankrike. Kritiker menar att det istället riktar in sig mot den muslimska minoriteten i landet. 

På sociala medier florerar hashtaggen #HandsOffMyHijab där personer ställer sig kritiska mot förslaget.

”Ingen regering ska reglera hur en kvinna ska klä sig. Varken om den ska vara på eller tas av”, skriver en kvinna på Twitter

Senaten har även röstat för ett förslag gällande att religiös neutralitet ska gälla föräldrar som följer med på skolresor. Det skulle betyda att ett medföljande förälder inte får bära exempelvis en slöja eller ett kors. Även ett förslag om burkiniförbud i offentliga simbassänger har röstats igenom.

Det är redan tidigare är det olagligt att bära burkini på flera stränder i Frankrike och heltäckande slöja har varit förbjudet att bära på offentliga platser sedan 2011. Frankrike var då det första landet i Europa att införa ett förbud mot heltäckande slöja, någonting som kritiserats av bland annat FN.

Amnesty Internation ställer sig kritiska till förslagen som lagts fram och menar att det skulle innebära ”en allvarlig attack mot rättigheter och friheter i Frankrike”.

”Vi har gång på gång sett att franska myndigheter använda det vaga och illa definierade begreppet ”radikalisering” eller ”radikal islam” för att motivera införandet av åtgärder utan giltiga skäl. Det riskerar att leda till diskriminering i dess tillämpning av muslimer och andra minoritetsgrupper. Denna stigmatisering måste upphöra”, säger Marco Perolini utredare på Amnesty International i ett uttalande.