Radar · Utrikes

Tjeckien: Styrande Ano störst men utan majoritet

Tjeckiens president Andrej Babis, leder partiet Missnöjda medborgares aktion (Ano).

Styrande Missnöjda medborgares aktion (Ano) blir på nytt Tjeckiens största parti. Men liksom efter valet 2017 når partiet inte majoritet i underhuset, deputeradekammaren. Nu väntas långa regeringsförhandlingar.

EU- och invandringskritiska Ano får cirka 28 procent av rösterna i det tjeckiska parlamentsvalet – trots att partiledaren varit i blåsväder inför tvådagarsvalet som pågick under fredagen och fram till klockan 12 på lördagen.

Ano beskrivs som ett populistparti och leds av den sittande premiärminister, 67-årige livsmedels-, kemikalie- och mediemogulen Andrej Babis. Han har jämförts med såväl Donald Trump som Silvio Berlusconi och är med på Forbes lista över Tjeckiens rikaste män.

Anklagas för skatteflykt

I samband med att de läckta så kallade Pandoradokumenten offentliggjordes anklagades Babis för att ha gömt stora summor i skatteparadis. Därtill har han utretts för intressekonflikter som politiker på grund av sin affärsverksamhet.

Näst störst i valet blir den borgerliga alliansen Tillsammans med nästan 27 procent av rösterna. En ny politisk koalition mellan Piratpartiet och Borgmästare och oberoende får nära 14 procent.

Oppositionen i majoritet

Piratpartiet, som är störst bland utbildade stadsbor, förespråkar bland annat större insyn i offentliga affärer. Borgmästare och oberoende, som kom in i parlamentet för ett drygt årtionde sedan, strävar efter att ge mer makt åt kommunerna.

De båda oppositionskoalitionerna samlar totalt 104 av underhusets 200 platser, efter beräkningar baserade på prognoser från en lejonpart av distrikten.

Piratpartiets partiledare Ivan Bartos säger att oppositionen, som kommer att få majoritet, inleder regeringsförhandlingar.

Tjeckiens kommunistparti gjorde ett historiskt dåligt val. Partiet, som tidigare dominerat tjeckisk politik, får mindre än fyra procent av rösterna.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Andrej Babis fel titel.

Fakta:

Tjeckien bildades den 1 januari 1993 då Tjeckoslovakien delades.

Befolkning: 10,6 miljoner, varav 1,3 miljoner i huvudstaden Prag.

Geografi: Gränsar till Polen, Tyskland, Österrike och Slovakien.

Statsskick: Republik. Medlem i EU och Nato.

Ekonomi: Snabbväxande ekonomi som är starkt beroende av exportframgångar för landets bil- och elektronikindustri.

Källa: UI/Landguiden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV