Radar · Inrikes

Ovanligt svår RS-säsong – ”ohållbar situation”

En ovanligt tidig och intensiv säsong av RS-viruset pressar barnsjukvården.

Runt om i landet vittnar regioner om hög belastning på barnsjukvården. Årets säsong av RS-viruset, som orsakar luftvägsinfektion, har kommit ovanligt tidigt och slagit extra hårt i år. ”Sök inte för småsaker”, vädjar barnläkaren Jonas Ludvigsson till småbarnsföräldrar, rapporterar Nerikes Allehanda.

Redan för en månad sedan märkes den tidiga RS-säsongen av på storstädernas barnakutmottagningar. Nu har situationen eskalerat ytterligare. På Universitetssjukhuset i Örebro vittnar barnläkaren och professorn Jonas Ludvigsson om att han aldrig har varit med om en liknande RS-säsong under sina 23 år i yrket.

– Onsdagsdygnet hade vi upp emot tre gånger så många patienter mot vad vi brukar ha i oktober. Det är en ohållbar situation, säger han till Nerikes Allehanda.

Ökning under hösten

Folkhälsomyndigheten rapporterade i fredags att flera regioner vittnar om en hög belastning på barnsjukvården. Råden under pandemin om att hålla avstånd och dra ner på umgänget gjorde att även smittspridningen av RS-viruset minskade, men det har också gjort att flera årskullar barn inte har utsatts för viruset.

”Den tidiga och intensiva starten på årets epidemi förklaras främst av en låg immunitet i befolkningen. Det gäller särskilt för yngre barn på grund av den låga spridningen av RSV under de föregående två åren”, förklarar Folkhälsomyndighetens utredare AnnaSara Carnahan, i ett pressmeddelande.

Myndigheten varnar för smittspridningen kommer att öka ännu mer under hösten.

Vårda hemma

Framförallt är det spädbarn under ett år som riskerar att bli svårt sjuka av RS-virus, med ansträngande hosta och andningssvårigheter – men i år drabbas även lite äldre barn.

– Vi får inte bara in spädbarn utan också barn i ett- till tvåårsåldern. De har inte haft några infektioner under pandemin. Nu kommer allt istället, säger Jonas Ludvigsson till NA.

Han berättar att sjukhuset varje dag får frågor från barnläkare runt om i Sverige ifall sjukhuset i Örebro kan ta emot barn, men att de får tacka nej eftersom man är fullbelagd.

Småbarnsföräldrar råds att inte söka sig till barnakuterna, utan att i största möjligaste mån vårda sina barn hemma och ringa sjukvårdsupplysningen eller kontakta vårdcentralen.

– De allra flesta barn som är förkylda med lite feber behöver inte akut vård, förklarar Jonas Ludvigsson för NA.

Fakta: RS-virus

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytialvirus.
Viruset smittar lätt och de allra flesta barn i Sverige blir smittade någon gång före två års ålder.
Barn under sex månader och barn som tillhör en så kallad riskgrupp kan bli allvarligt sjuka.
Vanligaste symptomen är hosta, snuva med segt slem, feber, irriterade och röda ögon samt väsande och pipig andning.
Sök vård vid misstanke om RS om barnet är under ett år eller tillhör en riskgrupp.
Källa: 1177 Vårdguiden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV