Radar · Utrikes

Nya EU-sanktioner mot Belarus nästa vecka

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen mötte pressen efter sitt möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset.

EU kommer att införa nya sanktioner mot Belarus nästa vecka, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samband med ett möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset i Washington DC.

Anledningen är det flöde av migranter – för närvarande över 2 000 personer – som samlats vid Belarus gräns mot Polen, som även utgör en del av EU:s östliga gräns. Något som von der Leyen håller Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko ansvarig för.

– I början av nästa vecka utökar vi sanktionerna. Det är viktigt att Lukasjenko förstår att deras handlingar kommer med ett pris, säger von der Leyen.

Nya sanktioner kan införas först efter godkännande under måndagens möte mellan de 27 medlemsländernas utrikesministrar. Sanktionerna kommer att riktas mot både individer och företag.

Enligt von der Leyen höll USA:s president Joe Biden med om att attacken utgjorde ”en attack från en auktoritär regim” och att de båda är överens om att utreda potentiella sanktioner mot de flygbolag som man anklagar för medhjälp till människohandel.

Diplomatiska källor uppger att det statliga flygbolaget Belavia finns med bland de företag som sanktioneras.

Flödet av migranter, som EU:s rådsordförande Charles Michel har kallat för en ”brutal hybridattack”, anses vara Lukasjenkos hämnd på EU för de tidigare sanktioner som infördes i samband regimens hårda nedtryckande av demonstranter i samband med presidentvalet i augusti 2020.