Radar · Miljö

Ny anläggning för grön vätgas väntas minska koldioxidutsläppen i Göteborg

Anläggningen i Göteborg tros kunna minska hamnens utsläpp med fyra ton per dag.

En storskalig satsning på vätgas är viktig för att minska Sveriges koldioxidutsläpp. Nu planeras en ny anläggning med grön vätgas i Göteborgs hamn. Den skulle kunna minska utsläppen av växthusgaser med minst fyra ton per dag. Kapaciteten skulle också kunna utvidgas.

Sveriges koldioxidutsläpp skulle kunna minska med 30 procent om Sverige satsar mycket på vätgas, enligt Fossilfritt Sverige. Men det är inte all vätgas som är miljövänlig. Den vanligaste och billigaste metoden är i dag att tillverka vätgas från fossil naturgas, som orsakar koldioxidutsläpp, så kallad ångreformering. Över 99 procent av vätgasen tillverkas så, vilket kallas grå vätgas.

Men i Göteborgs hamn tänker man annorlunda. Där planeras nu en anläggning för att tillverka grön vätgas – som utvinns genom elektrolys av vatten med hjälp av förnybar energi.

– Det är inte så att vi kommer att ha ett vindsnurra bredvid vätgastillverkningen. Vi tar elen från nätet, men den är grönt certifierad, säger Arvid Guthed, hamnutvecklingschef på Göteborgs hamn AB, och syftar alltså på att elen ska komma från vind, vatten- och solkraft.

En förstudie har inletts för att undersöka säkerheten. Går allt bra väntas vätgasproduktionen vara i gång 2023. Till en början skulle hamnens utsläpp av växthusgaser minska med minst fyra ton per dag, men kapaciteten skulle också kunna utvidgas.

Fyra ton motsvarar knappt hälften av vad en genomsnittlig svensk släpper ut i växthusgaser, men då per år.

Grön vätgas alltmer konkurrenskraftig: ”Kioskvältare”

Att producera vätgas med el kan låta som en omväg. Varför inte använda elen direkt i fordonen i stället? Svaret är att det skulle fungera dåligt vid tunga transporter, eftersom batterierna skulle bli väldigt tunga och därmed minska godset som lastbilen, färjan eller flyget får plats med. Då skulle fler fordon behöva användas, vilket skulle bli dåligt för miljön.

Med vätgas går det att lagra förnyelsebar energi från sommar till vinter, vilket är en stor potential, anser Svante Axelsson, från Fossilfritt Sverige som Syre intervjuade förra året.

Grön vätgas har också blivit mer konkurrenskraftig eftersom priserna på förnyelsebar energi har sjunkit under de senaste åren.

– Många har snackat vätgas i decennier som en teoretiskt klok idé, men det har inte varit lönsamt. Vätgasboomen som nu kan komma beror på att priset på sol- och vindkraft rasar samtidigt som priset på elektrolysörerna, som spjälkar vatten till vätgas och syre, är på väg att minska i pris. Det skapar en ny spelplan för industrin. År 2028 beräknas grön vätgas vara billigare än fossilgas – det är lite av en kioskvältare! sade han då till Syre.

Läs mer:

Vätgasboom väntar – men hur grön blir den?