Radar · Inrikes

LO säger ja till las-överenskommelsen

LO-ordföranden Susanna Gideonsson.

LO ändrar sig och blir en part i den så kallade Las-överenskommelsen, enligt uppgifter till TT.

Enligt uppgifter från TT säger nu en majoritet av de 14 fackförbunden ja till en ny uppgörelse med arbetsgivarna.

Beslutet ska ha tagits under ett extra styrelsemöte på kvällen igår, tisdag, och innebär därmed att LO ställer sig bakom förändringar i arbetsrätten.

LO:s ändrade uppfattning i frågan kommer efter att en uppgörelse nåtts med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv gällande omställningsstödet. Enligt Sveriges Radio Ekot innebär uppgörelsen ett bättre stöd till alla LO-fack, men mera generöst till de som antar las-avtalet på sitt avtalsområde.

Har enats

I enkelhet kan uppgörelsen beskrivas som att arbetsgivarna köper flexiblare uppsägningsrätt och betalar med generösare omställningsvillkor vid uppsägningar.

I dag, under förmiddagen, håller LO och Svenskt Näringsliv en presskonferens.

– Vi har enats. Vi och LO har för avsikt att ingå huvudavtalet, när och om staten levererar de nödvändiga lagstiftningsförändringar som vi har önskat,  säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt näringsliv.

LO förklarar sin svängning i frågan genom att framhålla de förbättringar för visstidsanställda som Kommunal och Metall drev igenom när de anslöt sig, och framför allt anser de att det är viktigt att vara med som centralorganisation.

– Vi tycker det är bättre att vara med och påverka så att de här reglerna blir så bra som det går, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Viktigt vara ägare till avtalet

Enligt LO:s ordförande Susanna Gideonsson var det en ”mycket stor majoritet” av förbunden som sa ja till gårdagens beslut. 4 av 14 förbund ansluter sig dock inte till avtalet.

– Det är alltid är problem när vi inte drar åt samma håll, men det är också viktigt att vi har förståelse för varandra. Vi har olika fokus att brottas med på svensk arbetsmarknad, säger Gideonsson. 

– Det är väldigt viktigt för de förbund som vill ansluta att vi är ägare och bärare till det här avtalet, tillägger Torbjörn Johansson.

Även om en majoritet i LO-styrelsen nu sagt ja, avgörs frågan av LO:s representantskap senare. Det är sedan upp till varje enskilt förbund att bestämma om man vill vara med.

Riksdagen ska fatta beslut om förslaget i början av nästa år, och i juni 2022 är det tänkt att de nya reglerna ska träda i kraft.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV