Radar · Miljö

Kritik mot världsledarna på Cop: ”Växtbaserat saknas på agendan”

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson får kritik för att blunda för djurproduktionens roll i klimatförändringarna.

Världsledarna har lovat att stoppa den globala avskogningen och minska metanutsläppen. Men det är fortfarande tyst om livsmedelsindustrins roll i det hela – trots vetenskaplig konsensus i frågan. Det menar Raphael Podselver från ProVeg international som deltog i ett panelsamtal om växtbaserade livsmedel under Cop26.

Den globala avskogningen ska stoppas till år 2030. Samma år ska metanutsläppen ha minskat med 30 procent, jämfört med 2020 års nivåer. Det var två av de stora överenskommelserna som över 100 länder skrev under på årets klimattoppmöte i Glasgow. Men trots att animalieindustrin står för ungefär 15 procent av de globala växthusgasutsläppen, en tredjedel av metanutsläppen och en betydande del av den globala avskogningen, var det inte tal om riktade åtgärder för att minska den eller implementera alternativa livsmedel. Något som organisationen ProVeg international riktade kritik mot under ett panelsamtal på Cop26 i veckan.

 Vad som inte har diskuterats här i Glasgow är den potential som finns hos växtbaserade proteiner för att minska livsmedelssystemets påverkan på klimatkrisen. Trots de alarmerande siffrorna (från animalieindustrin, red anm.) saknas en övergång mot mer växtrika och mindre resursintensiva livsmedel desperat på Cop26-agendan, sa Raphael Podselver.

Vissa politiker nämndes specifikt vid namn när kritiken framfördes.

– Vi har hört USA:s jordbruksminister Tom Vilsack hävda att amerikaner kan fortsätta äta kött och att deras köttätande inte behöver reduceras för att minska utsläppen. Vi har också sett att ledare som Boris Johnson uppmanat medborgarna till att göra mer hållbara val istället för att själv ta ansvar, sa Raphael Podselver.

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack har öppet tagit ställning mot de krav som organisationer och civilsamhället ställer på att minska animalieproduktionen och köttätandet för att tackla klimatkrisen
USA:s jordbruksminister Tom Vilsack har öppet tagit ställning mot de krav som organisationer och civilsamhället ställer på att minska animalieproduktionen och köttätandet för att tackla klimatkrisen. Foto: Susan Walsh/AP/TT

”Lösning på flera problem”

ProVeg International kräver att världsledarna ska erkänna animalieindustrins roll i klimatförändringarna och investera i utvecklingen av strategier för en övergång till ett växt-centrerat livsmedelssystem. Det är något som också har poängterats av FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO och FN:organen UNDP och UNEP, som menar att det krävs en omställning av det globala ekonomiska stödet och subventionerna som går till jordbrukssektorn. I en gemensam rapport i september konstaterade organen att hela 90 procent av den summa som årligen subventionernas till jordbrukssektorn globalt går till miljö- och klimatskadlig livsmedelsproduktion.

 Vi vet att vi i Europa drastiskt måste minska vår konsumtion av kött, ägg, fisk och mejeriprodukter. I förra veckan presenterade ProVeg International ambitiösa minskningsmål som krävs för att vi ska kunna begränsa den globala uppvärmningen till 1,5-grader. Kött måste minska med 79 procent och mejeriprodukter med 74 procent till 2040, sa Raphael Podselver.

Enligt honom skulle en växtrik kost i det globala nord lösa flera av de klimatrelaterade problem vi i dag står inför. Under årets toppmöte hörsammades frågan inte, men han hoppas att den gör det under nästa års klimattoppmöte i Egypten.

– Vi måste ha växtrik kost på agendan, sa Raphael Podselver.

Klimat- och djurrättsaktivister från Animal rebellion demonstrerar utanför det brittiska miljö-, livsmedels- och landsbygdsdepartementet (DEFRA) den 26 oktober 2021
Klimat- och djurrättsaktivister från Animal rebellion demonstrerar utanför det brittiska miljö-, livsmedels- och landsbygdsdepartementet (DEFRA) den 26 oktober 2021. Aktivisterna kräver en övergång till ett växtbaserat livsmedelssystem. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

”Social inlärning och stöd viktigt”

I panelsamtalet deltog också Hsin Ling Liang från den internationella humanitära organisationen Buddhist Tzu Chi Foundation. Hon berättade bland annat hur organisationen arbetar med att uppmuntra människor till en växtbaserad kostomställning genom att lyssna, ta till sig de farhågor som finns och stötta i processen. Hsin Ling Liang uppgav också att inget kött ingår i de livsmedel som Tzu Chi skickar till människor i nöd.

– För att driva en bredare kostomställning tror vi på kraften från en och en till oändligheten. Vi tror att innovation mot social inlärning och kamratstöd kan underlätta processen i en proaktiv omställning.

Närvarade gjorde också Pat Brown från Impossible foods, ett företag som utvecklar växtbaserade ersättare för köttprodukter med fokus på smak och näringsmässiga fördelar.

– Jag tror att det är ganska tydligt för alla här på Cop att de åtgärder som nu förhandlas fram av de officiella parterna är långt ifrån det som krävs för att på ett meningsfullt sätt kunna påverka den katastrofala utvecklingen av klimatförändringar som vi befinner oss i, sa Pat Brown.

Han menar att det krävs mycket snabbare och mer dramatiska åtgärder för att stoppa klimatförändringarna – något som han tror att världsledarna inte kommer genomföra på egen hand innan det är försent.

– Det vore såklart fantastiskt om detta skulle komma från internationell konsensus och politik, men trots goda avsikter är jag säker på att det är högst osannolikt att detta sker i tid. Så förändringen, eller större delen av den, måste komma från den privata sektorn och innovation, sa Pat Brown.

Läs mer: 

Cop26: Makthavare kritiseras för att blunda för djurfabrikerna

Cop26: Metan och skog på agendan innan världsledarna åker hem

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV