Radar · Miljö

Kina och USA ska samarbeta om klimatet

USA:s klimatsändebud John Kerry ser tillkännagivandet som ett nytt steg.

Världens två största utsläppare ska samarbeta mer för klimatet. På FN-mötet COP26 i Glasgow presenteras ett sällsynt gemensamt uttalande från Kina och USA.

Klimatkrisen måste tas på allvar – och det nu, enligt ett gemensamt uttalande från Kina och USA som har offentliggjorts under klimatmötet.

Uttalandet tas emot med viss överraskning eftersom länderna har ägnat sig åt att utbyta förolämpningar med varandra inför den viktiga FN-konferensen.

Men nu är det mildare toner.

"Ett gap"

Under kommande år ska de båda utsläppsjättarna samarbeta kring en rad frågor som rör klimatet – och sträva mot att uppnå Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

– Båda parter inser att det finns ett gap mellan nuvarande åtaganden och målen i Parisavtalet så vi kommer tillsammans att stärka klimatåtgärder, säger Kinas klimatsändebud Xie Zhenhua på en presskonferens.

– Vi båda betraktar klimatförändringarna som en existentiell och allvarlig utmaning. Vi kommer att ta vårt ansvar och arbeta tillsammans.

USA:s klimatsändebud John Kerry beskriver tillkännagivandet som ett nytt steg och en färdplan för framtiden.

– Det saknas inte motsättningar mellan USA och Kina, men när det gäller klimatet är samarbete det enda sättet att få jobbet gjort, säger han på en separat presskonferens.

Enligt Xie är ”konkreta planer” för skärpta åtgärder att vänta under 2020-talet. En gemensam arbetsgrupp ska träffas under första halvåret 2022 och kommer då att fokusera på minskade metanutsläpp, minskade koldioxidutsläpp och minskad avskogning, enligt det kinesiska klimatsändebudet.

"Viktigt steg"

Kina har dock inte velat gå med i den överenskommelse om att minska metanutsläppen som USA har drivit på och som nästan hundra länder har skrivit under. Kina har i stället lovat att ta fram en egen plan för att ta itu med metanutsläppen.

FN:s generalsekreterare António Guterres välkomnar samarbetet. ”Att tackla klimatkrisen kräver internationellt samarbete och solidaritet och detta är ett viktigt steg i rätt riktning”, skriver han på Twitter.