Startsida - Nyheter

Radar · Basinkomst

Fler svenskar är positiva till basinkomst

Intresset för basinkomst har klättrat upp några procentenheter i senaste undersökningen från SOM-institutet.

28 procent av Sveriges befolkning är för basinkomst, även kallat medborgarlön. Det är en ökning med fyra procentenheter från förra året. Pandemin kan vara en orsak, tror Simon Birnbaum, docent i statsvetenskap.

Varje år frågar SOM-institutet vid Göteborgs universitet svenska befolkningen om hur de ställer sig till olika politiska frågor. Senaste rapporten kom i förra veckan, och den visar att intresset för basinkomst har ökat.

28 procent har svarat att de tycker att basinkomst är ett mycket bra förslag eller ett ganska bra förslag. Det är mer än förra året, då nästan en fjärdedel svarade att de var positiva till basinkomst.

– Vad kul! Det är en känsla jag har, att bland folk som inte är politiker har man en öppnare inställning, säger Karin Jansson, miljöpartist, som länge drivit frågan om basinkomst.

Karin Jansson är regionråd för Miljöpartiet Gävleborg och ordförande för Miljöpartiet i Gävleborg, som har tagit ställning för basinkomst. Foto: Privat

Hon tycker det är svårt att säga något om orsaken till det ökade intresset för basinkomst, men tror att allt fler ser att många ramlar utanför trygghetssystemet.

– Det börjar bli synligt. Det är bra att folk får upp ögonen för det, säger Karin Jansson.

”Kan bero på pandemin”

Simon Birnbaum, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, betonar att fyra procentenheter inte är någon stor ökning, men tror att det ökade intresset för basinkomst kanske kan bero på coronapandemin.

”Detta är ju en period när många förlorat jobb eller upplevt stor otrygghet och ovisshet kring ekonomi, hälsa och arbetsmarknad. (…) Det ska bli intressant att följa om detta är tecken på ett mer djupgående trendskifte eller en mer tillfällig reaktion på pandemin och diskussionen om ekonomisk omstart efter krisen”, skriver han i ett mejl till Syre.

Majoriteten fortfarande emot

Samtidigt är den stora majoriteten av svenskarna fortfarande emot basinkomst. 44 procent tycker att det är ett ganska dåligt förslag eller ett mycket dåligt förslag. Det är färre än förra året då 48 procent var emot basinkomst.

–  Sverige är trögt jämfört med Europa. Men jag kan glädja mig åt att fler i varje fall är positiva, och att det här totala motståndet kanske börjar luckras upp, säger Karin Jansson.

Enkäten i SOM-institutets rapport utfördes år 2020 och 1 753 personer svarade på frågan om just basinkomst.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

Professor: Jobbskatteavdraget kan delfinansiera en basinkomst

Här har basinkomst införts permanent: ”Intressantast i världen”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV