Radar · Utrikes

Etiopien stoppade matleveranser till Tigray –72 FN-chaufförer fängslade

72 FN-chaufförerna har stoppats som skulle leverera mat till Tigray.

Etiopien har frihetsberövat 72 chaufförer som arbetade för FN:s världslivsmedelsprogram (WFP) i landets norra delar. Arresteringarna sker dagen efter att ett tjugotal FN-anställda gripits i räder i huvudstaden Addis Abeba.

Chaufförerna greps nära den enda vägen som leder till krigsdrabbade Tigrayregionen, där stora delar av befolkningen länge riskerat att svälta och är i stort behov av förnödenheter från hjälporganisationer.

”Vi upprätthåller kontakten med Etiopiens regering för att förstå anledningen bakom deras frihetsberövande”, säger en talesperson för FN.

Godtyckliga gripanden

Beskedet kommer dagen efter att ett tjugotal andra FN-anställda etiopier gripits i huvudstaden Addis Abeba. Deras gripande skedde i räder riktade mot etniska tigreaner och skedde enligt regeringens talesperson Legesse Tulu med anledning av deras medverkan i ”terrorhandlingar”, enligt Tutu utan koppling till arbetet med FN.

Godtyckliga gripanden av tigreaner har ökat kraftigt under den senaste veckan, efter det att myndigheterna fått tillstånd att frihetsberöva vem som helst som misstänks för att stötta ”terrorgrupper”, enligt advokater.
Systematiska övergrepp

Relationen mellan Etiopien och FN har varit spänd under hela den tid konflikten pågått.

FN har flera gånger slagit larm om möjliga krigsförbrytelser och människorättsbrott i konflikten, som dödat tusentals människor, tvingat miljontals på flykt, och lett till en utbredd hungersnöd.

Under onsdagen släppte människorättsorganisationerna Amnesty och Human rights watch (HRW) nya rapporter om grova och systematiska våldtäkter i Amhararegionen, den här gången med Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som förövare. Övergrepp uppges däremot ha förekommit från alla parter i konflikten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV