Radar · Mänskliga rättigheter

Ryssland hotar stoppa Twitter och Facebook

Ryska myndigheter ser sociala medier som ett hot.

Ryssland drar i bromsen för Twitter och hotar med total nedstängning. Tilltaget kritiseras av oberoende frihetsförespråkare.

Ryska myndigheter gillar inte Twitter. Plattformen har, likt andra sociala medier, blivit ett redskap för oppositionen i kampen mot president Putins styre. Den ryska ledningen har svarat med att införa sanktioner och stramare regelverk.

Under onsdagen meddelas att surfandet på Twitter kommer att bromsas för 100 procent av mobilanvändarna och 50 procent av de som surfar från datorer. Bromsen appliceras enbart på bild- och videoinnehåll, inte textmeddelanden.

Enligt ett uttalande är anledningen att Twitter inte har plockat bort ”illegalt innehåll” från plattformen, trots upprepade påstötningar från ryskt håll. Bland annat ska minderåriga ha uppmanats att delta i illegala protester, men tusental inläggs ska även ha anmälts för att innehålla bland annat barnpornografi.

Vill kontrollera internet

Oberoende ryska Roskomsvoboda, som kämpar för ett fritt internet, menar dock att anledningen till Twitter-bromsen är en annan:

– Det är tio år sedan Arabiska våren … de har förstått att internet är en drivkraft. All vilja att kontrollera ryskt internet är kopplat till viljan att kontrollera informationsflödet, säger en talesperson.

Från ryskt håll är budskapet tydligt: Om Twitter inte följer uppmaningarna väntar total nedstängning. Och Facebook kan stå näst på tur. Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax finns kritik från politiskt håll även mot Facebook och att de, likt Twitter, inte har gjort tillräckligt för att ta bort ”illegalt innehåll”.
Sedan tidigare är bland annat videotjänsten Dailymotion och jobbnätverket Linkedin portade från den ryska delen av nätet.