Radar · Morgonkollen

Rättegången om Floyds död i gång

Den dråpåtalade ex- polisen Derek Chauvin i rättssalen på tisdagen.

De första jurymedlemmarna har utsetts i rättegången mot den dråpåtalade ex-polisen Derek Chauvin, som satte sitt knä mot George Floyds hals under ett brutalt ingripande i USA i maj i fjol. Själva rättegångsförhandlingarna väntas dock inte starta förrän om drygt två veckor.

Rättegången, med det inledande arbetet med att utse jury, skulle ha börjat i måndags, men sköts upp en dag sedan åklagare velat lägga till ytterligare en åtalspunkt, ”third-degree murder”.

Utan att något besked om den nya eventuella åtalspunkten kommit valde domaren i målet att under tisdagen ändå börja välja den jury som ska avgöra Derek Chauvins öde. Rätten hann utse tre av totalt tolv jurymedlemmar innan förhandlingarna avslutades för dagen.

Dom i april

Processen att välja jury kan ta upp till tre veckor, och själva rättegångsförhandlingen väntas inte börja förrän den 29 mars. Domen mot Derek Chauvin tros falla omkring en månad senare.

Chauvin är åtalad på två dråprelaterade punkter (second-degree murder och second-degree manslaughter), men nekar till brott. Han riskerar 40 års fängelse ifall han döms.

Den 46-årige George Floyd var obeväpnad när han i maj förra året greps misstänkt för att ha försökt att använda falska sedlar. I ett videoklipp från ingripandet i Minneapolis hörs den handfängslade Floyd upprepade gånger ropa att han inte kan andas. Efter över åtta minuter under Chauvins knä tystnade han.

En privatbeställd obduktion har visat att Floyd dog av kvävning.

Hög säkerhet

Säkerheten inför rättegången har förstärkts i Minneapolis. Tusentals poliser och soldater kommer att patrullera gatorna för att ha beredskap inför eventuella nya protester i samband med att strålkastaren återigen riktas mot det uppmärksammade fallet.

Floyds våldsamma död utlöste chockvågor i världen och har fått många svarta amerikaner att vittna om rasism och polisövervåld i USA.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV