Radar · Djurrätt

Libanesiskt sjukhus börjar servera enbart vegansk mat

Sjukhus borde inte servera hälsoskadlig mat, enligt Hayek-sjukhuset i Beirut, som därför bara har växtbaserat på menyn från och med 1 mars 2021.

Att servera kött på sjukhus är som att ge patienter cigaretter – båda är cancerframkallande. Så resonerade Hayek-sjukhuset i Beirut, vars patienter sedan mars äter enbart växtbaserat.

”Våra patienter ska inte längre vakna från operation med skinka, ost, mjölk och ägg – samma mat som kan ha skapat deras hälsoproblem från första början”. Så formulerade sig Hayek-sjukhuset i Beirut på sin Instagramsida, när de i början av mars gick ut med att de blir världens första sjukhus med helvegansk meny.

”Det finns en elefant i rummet som ingen vill låtsas om”, fortsätter sjukhuset, och nämner tre skäl till att man överger djur som föda åt patienter: Kött klassas av WHO som cancerframkallande, så att servera det ”vore lika illa som att servera cigaretter till patienter”. Tre fjärdedelar av nya infektionssjukdomar härstammar från djur. Och växtbaserad kost kan vända sjukdomsförloppet för vissa sjukdomar.

”Vi har det moraliska ansvaret att anpassa våra handlingar efter vad vi tror på. Våga se elefanten i ögonen”, skriver sjukhuset, som menar att det handlar om att hantera rötterna till problemet snarare än symtomen.

Hayek-sjukhuset adresserar "elefanten i rummet" och tar bort kött från sjukhusmenyn
Hayek-sjukhuset adresserar "elefanten i rummet" och tar bort kött från sjukhusmenyn. Foto: Skärmdump från Hayek hospitals Instagramsida.

Under en övergångsperiod under fjolåret erbjöds patienter både traditionella rätter och veganska alternativ, tillsammans med hälsoinformation, skriver sjukhuset. På menyn finns i dag bland annat burgare och pizza, liksom veganska versioner av shawarma, shish barak och labneh-smörgåsar, enligt sajten Vegnews.