Energi · Kan själv

Enkelt att odla grönsaker inomhus

Jerker Jansson har läst Odla grönsaker inne av Bella Linde.

Den här avdelningen handlar ofta om odling och jag är ju tämligen förtjust i att odla saker man kan äta hemma. Jag tänker att om jag ändå ska sköta olika växter kan jag få ut lite mer än bara skönhet från dem. Det är oftast inte svårare att odla nåt ätbart än en vanlig krukväxt. Det kräver lite mer pyssel i perioder, men också en pelargon kräver ju lite kärlek.

Som med alla intressen är det lätt att glömma att de flesta som inte är besatta av odling kan ha nytta av enkla råd och tips. Jag har en tendens att utgå från att alla hajar vad man gör med ett frö eller en stickling, men allt är inte så självklart. LL-förlaget har insett det och har givit ut en bok som ger enkla, handfasta råd på enkel, rak svenska om hur du kan odla utan alltför stora åthävor.

Jord, ljus och vatten

Här finns grundläggande kunskap som att växter behöver jord, ljus, vatten och näring och enkla projekt för nybörjaren som att odla vitlöksblast och ärtskott. Eftersom det är hög tid att sätta igång med sommarens tomatplantor är jag särskilt tacksam för den genomgång som författaren Bella Linde och fotografen Lena Granefelt gör av hur man gör det enklast. Det är svårt att misslyckas med tomaterna om du följer den numrerade bildserien i bokens sista kapitel.

Lättlästa böcker är inte bara till för människor som av olika skäl har svårt att läsa eller koncentrera sig, i synnerhet en sån här bok är perfekt för att väcka ett intresse hos någon som inte vill läsa en tegelsten för att odla ett par krukor basilika. Jag skulle gärna sticka den i handen på något barn eller ännu hellre använda den för ett gemensamt projekt tillsammans med någon yngre förmåga. Inser att jag har några påsar basilikafrö i nåt skåp. Ska följa Lindes och Granefelts tips för dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV