Radar · Migration

Blågröna majoriteten: Nu blir det kortare hyrestid för nyanlända

Integrationsborgarrådet Karin Ernlund (C).

Den blågröna majoriteten i Stockholm har fattat beslut om att korta tiden för tillfälliga hyreskontrakt för nyanlända. Förhoppningen, enligt Karin Ernlund (C), är att nyanlända ska hitta eget boende snabbare. Men det finns även en chans till viss förlängning av tillfälliga kontrakt.

Tidigare var det fem år, nu har det kortats ner till två. När den blågröna majoriteten har sett över hur länge nyanlända ska få hyra tillfälliga kontrakt hos SHIS (Stiftelsen hotellhem i Stockholm) är det alltså tal om en rejäl förkortning.

Det finns dock möjlighet till individuella prövningar om förlängning efter att tvåårsperioden har passerat, men då handlar det om förlängningar på månadsbasis.

Betonar eget ansvar

Anledningen uppges av integrationsborgarrådet Karin Ernlund (C) vara att få nyanlända att flytta till egna boenden snabbare och därmed göra plats för andra nyanlända som kommer till Stockholm.

– Det här är ytterligare ett verktyg för att betona det egna ansvaret att ordna ett eget boende. Det är viktigt både för att vi ska kunna ta emot alla de nyanlända som anvisas hit men också för den individuella familjen att etablera sig i Sverige, säger hon till tidningen Mitt i.

"Skadligt för integrationen"

Gränsen om två år gäller endast nyanlända. För övriga stockholmare kvarstår gränsen om fem år. Det är inte tal om någon särbehandling, menar Karin Ernlund. Oppositionsborgarråd Clara Lindblom (V) håller inte med.

– Det finns ingen anledning till att just den här gruppen ska ha en hårdare krav på sig än andra stockholmare som hyr av SHIS. Det är direkt skadligt för integrationen och riskerar leda till att barnfamiljer kastas ut på en svår och osäker bostadsmarknad, säger hon till Mitt i.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV