Radar · Morgonkollen

Poet död efter förhör hos juntan i Myanmar

Militärjuntan i Myanmar har stämplat skuggregeringen och två andra grupper som terroristgrupper.

”De skjuter mot huvudet, men vet inte att revolutionen bor i hjärtat”, diktade poeten Khet Thi. Nu har han gått bort, enligt hans familj dödad av militärjuntan i Myanmar.

Enligt hans Facebooksida blev poeten Khet Thi, också känd som Ko Zaw Tun, 45 år gammal. Tillsammans med sin fru Chaw Su hämtades han i lördags in för förhör av säkerhetsstyrkor i staden Shwebo.

– De sade att han var på förhörsplatsen. Men han kom aldrig tillbaka, bara hans kropp, säger Chaw Su till BBC.

Chaw Su släpptes efter förhöret, till skillnad från hennes man. Morgonen efter fick hon ett samtal där hon uppmanades att möta honom på ett sjukhus i staden Monywa.

– Jag trodde att det rörde sig om en bruten arm eller något… men när jag kom hit låg han på bårhuset med sina organ avlägsnade.

Hon fick höra att han hade haft hjärtproblem, men hon läste aldrig dödsattesten, säker på att den innehöll lögner.

Enligt aktivistgruppen AAPP blev Khet Thi torterad innan han dog. Han är den tredje poeten som har dödats sedan militären tog makten 1 februari.

Över 700 människor har dödats sedan kuppen i februari och Myanmars civila ledare Aung San Suu Kyi sitter fängslad sedan dess.

Myanmars oppositionsrörelse NUG (Nationell enhetsregering), skapad för att vara en parallell skuggregering till militärjuntans styre, utropade i onsdags bildandet av en folklig försvarsgrupp (PDF).

I lördags meddelade militärjuntan att NUG, PDF och CRPH – den sistnämnda grupp med avsatta parlamentariker – stämplas som terrorgrupper.

”Deras handlingar har legat bakom så mycket terrorism på så många platser”, lyder ett uttalande i den statliga tv-kanalen MRTV.