Radar · Migration

1 200 människor till Lampedusa i nio båtar – och fler i akut sjönöd

Lampedusa har länge varit en av de öar som många flyktingar och migranter kommer i land på.

Ankomsterna till den lilla italienska ön Lampedusa ökade kraftigt i helgen när 1 200 människor anlände i flyktingbåtar från den nordafrikanska kusten. Enligt hjälporganisationer finns det just nu flera båtar i vattnen utanför Lampedusa och Malta, flera av dem i sjönöd.

På grund av vinter och pandemi har ankomsterna varit låga de senaste månaderna. Men i helgen vände trenden: 1 200 människor anlände till Lampedusa, en liten italiensk ö som innan och under den stora flyktingvågen spelade en stor roll i mottagandet av flyktingar. I en av båtarna satt över 400 personer – inklusive små barn.

– Migrantankomsterna ökar i takt med att vädret blir bättre, säger Lampedusas borgmästare Toto Martello till etermediekanalen Rai, enligt TT, och fortsätter:

– Vi måste åter börja prata om migrantfrågan.

Antalet ankomster till Europa ökade de första månaderna 2021 sett från föregående år. Omkring 11 000 personer har kommit i land i Italien hittills i år, enligt UNHCR. Enligt det italienska inrikesministeriet, som TT citerar, kom 4 105 personer under samma period i fjol.

Enligt organisationer som är aktiva i centrala Medelhavet är fler ankomster att vänta – flera båtar finns enligt dem i vattnen mellan Nordafrika och EU-länderna Malta och Italien.

Alarm phones koordinater för båten utanför Lampedusa
Alarm phones koordinater för båten utanför Lampedusa. Bild: Alarm phone

Frivilligorganisationen Alarm phone – som tar emot samtal från flyktingar i sjönöd och informerar myndigheter och livräddningsorgansiationer – skrev under söndagskvällen att minst tre båtar var i nöd utanför Malta.

– Just nu är det tre båtar i sjönöd i maltesiska vatten, de är nära varandra. En räddningsinsats kan rädda cirka 231 människor från att drunkna. Myndigheter är informerade, de måste agera nu! skriver Alarm phone på Twitter. 

Fler båtar väntar på hjälp

Alarm phone varnar också för att 60 personer just nu, måndag morgon, befinner sig i sjönöd i internationella vatten utanför Libyens kust. De har kontaktat myndigheterna och hoppas på ett snabbt ingripande för att undvika ett dödligt skeppsbrott.

– 60 människor i sjönöd utanför Libyen! I morse kontaktade båten Alarm phone. De är i internationella vatten och väldigt rädda. De säger att de kommer dö om ingen undsättning kommer snart. Myndigheter är informerade: rädda dem nu!, skriver organisationen på Twitter.

Samtidigt befinner sig sedan söndag kväll omkring 93 personer i sjönöd utanför Lampedusa. Alarm phone har kontaktat myndigheterna även där, men ingen hade under måndagmorgonen kommit till undsättning.

– Vi underrättade myndigheterna men människorna övergavs hela natten. Vi pratade nyss med dem och meddelade deras nya GPS-position, skriver Alarm phone på Twitter.

Infekterad fråga

När ankomsterna ökar finns det stor sannolikhet för fler tragiska dödsfall som enkelt hade kunnat undvikas om EU och andra statliga aktörer inte skalat ned på sina livräddande insatser.

Högerpopulister vill å andra sidan inget hellre än att hålla flyktingar borta. Italiens före detta inrikesminister Matteo Salvini, som inväntar rättegång efter att i augusti 2019 ha blockerat ett fartyg med 100 migranter från att gå i land på Lampedusa, har efter de många ankomsterna till samma ö i helgen krävt ett möte med landets premiärminister Mario Draghi.

– Med miljoner italienare i en svår situation så kan vi inte ägna en tanke åt tusentals olagliga immigranter, säger han enligt BBC