Glöd · Syrepanelen

Panelen – om utvecklingen i USA

Lara Trump, svärdotter till expresidenten, talar på ett republikanskt möte.

Donald Trump och stora delar av det republikanska partiet vägrar fortfarande att erkänna att Joe Biden vann presidentvalet. Nu påstår de att Trump kommer att återinsättas som president senast i augusti, samtidigt som de rättsliga processerna mot Trump blir allt allvarligare för honom. Det finns de som fruktar ännu fler kuppförsök och väpnade konflikter och att det kan leda till instabilitet globalt.

Oroas du av utvecklingen i USA?

Anna Stenvinkel, 52 år, generalsekreterare, Forum Civ

Ja, Trumps vägran att erkänna att han förlorade det amerikanska valet är ett hot mot den demokratiska processen inte bara i USA utan över hela världen. När andra ledare, som liksom Trump inte respekterar demokratin, ser detta, så är ju risken överhängande att de gör likadant. Detta skulle förstås få enormt negativa konsekvenser för demokratin runt om i världen.

Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden

Det har varit så skönt att slippa höra om/av Trump de senaste månaderna – vi hoppades att det skulle förbli så. Hans så kallade come-back verkar bara innehålla gamla spår. Det är tjatigt. Värre är insatserna för att skapa ”kontroll” i det amerikanska valsystemet där USA nu sällar sig till en växande skaran länder med försvagad demokrati. Auktoritära ledare tar för sig på flera platser: Modi, Bolsonaro, Duque, Lukasjenko, Åkesson. Trump är bara ett symptom på ett sjukt system. Den utvecklingen är vi oroliga över. 

Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet

Självklart oroas jag av utvecklingen i imperiet. USA:s demokrati har under lång tid gått åt fel håll. Republikanerna vill avskaffa demokratin och Demokraterna bryr sig inte tillräcklig mycket för att göra något substantiellt åt det. Vårt hopp står till den ökande gruppen demokratiska socialister.

Jan Strömdahl, 84 år, ordförande, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen

Utvecklingen inom det republikanska partiet i USA är bara ett exempel på hur mer auktoritära, populistiska och faktaresistenta idéer sprider sig över världen. Stormningen av Kapitolium är ett sådant exempel. Och kan det hända i USA känner autokratier på annat håll i världen att de kan gå samma väg. Vi som tror på en demokratisk, human och faktabaserad värld behöver stå upp mot detta. Republikanska partiets utveckling visar att det kostar mycket för samhället och demokratin att släppa fram auktoritära politiker.

Anna-Carin Hall, 60 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna

Ja, jag är oroad. Utvecklingen I USA sker inte i ett vacuum utan är en del i global våg av religiös, auktoritär och nationalistisk utveckling som också syns i till exempel Brasilien, Indien och Ungern. Men hittills har USA:s institutioner visat sig starka nog för att stå emot de utomrättsliga aktionerna och risken för kuppförsök är knappast större nu än i januari. Trump förlorade faktiskt valet och republikanerna satsar på fel häst. Med tiden kommer de nog att inse det.

Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp

Ja, Trumps vägran att erkänna att han förlorade det amerikanska valet är ett hot mot den demokratiska processen inte bara i USA utan över hela världen. När andra ledare, som liksom Trump inte respekterar demokratin ser detta, så är ju risken överhängande att de gör likadant. Detta skulle förstås få enormt negativa konsekvenser för demokratin runt om i världen.