Radar · Utrikes

Högerextremister i tysk insatsstyrka

Tyska polisens insatsstyrka i delstaten Hessen har blivit upplöst.

Frankfurtpolisens särskilda insatsstyrka (SEK) kommer att upplösas efter anklagelser om högerextrema kopplingar, rapporterar Hessenschau.

Ett tjugotal av styrkans medlemmar misstänks för att ha varit med i chattgrupper där nazistiska symboler och uttalanden som skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp har delats. Beslutet om upplösning har fattats av delstaten Hessens inrikesminister Peter Beuth (CDU).

– Anklagelserna kommer att utredas både straffrättsligt och som disciplinärenden, säger han, och lovar oavsett utgången i brottsutredningen att ingen av de misstänkta kommer att tillåtas återgå i tjänst i någon av delstatens specialenheter, och ”där det är juridiskt möjligt” inte heller som vanliga poliser.

En ny insatsstyrka ska nu upprättas.

Högerextremism är ett stort och växande problem i Tyskland. Under 2020 begicks fler brott med högerextrema motiv än något annat år sedan myndigheterna började föra jämförbar statistik 2001, vilket i maj fick inrikesminister Horst Seehofer att varna för en brutalisering av samhället.

Den tyska grundlagen som kom till efter andra världskriget ger staten möjlighet att bekämpa högerextremism på ett mer kraftfullt sätt än i många andra demokratier. Bland annat kan författningsdomstolen utfärda förbud mot partier som anses motarbeta den ”frihetligt demokratiska grundordningen”, en process som dock är omständlig.

Fakta: Tiotusentals högerextremister

Tyska författningsskyddet (BFV) räknar med att det i slutet av 2019 fanns omkring 32 000 aktiva högerextremister i landet, nästan 8 000 fler än året innan. 13 000 av dem betraktas som våldsbenägna.
Statistiken för 2020 har ännu inte presenterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV