Radar · Mänskliga rättigheter

FN: Barnarbete ökar – 160 miljoner barn utsatta

Antalet barn som tvingas arbeta ökar för första gången på 20 år, och miljoner fler riskerar att sättas i arbete i pandemins spår, enligt en ny rapport.

För första gången på 20 år ökar antalet barn som tvingas arbeta, en ökning med 8,4 miljoner under fyra år –miljontals fler barn riskerar, på grund av pandemin, att tvingas att arbeta, enligt en ny rapport från FN.

Enligt en ny FN-rapport, som presenterades på torsdagen, ökar för första gången på två decennier antalet barn som tvingas arbeta ökat till 160 miljoner över hela världen. En ökning en med 8,4 miljoner barn under de senaste fyra år. Framför allt ser man en ökning av antalet arbetande barn mellan fem och elva år.

Dessutom riskerar omkring nio miljoner barn att tvingas in i arbete till slutet av 2022 till följd av pandemin, och att de som redan arbetar kan behöva arbeta fler timmar eller under sämre förhållanden.

”De nya beräkningarna är en väckarklocka. Vi kan inte bara stå och se på medan en ny generation barn utsätts för risker”, skriver ILO:s generaldirektör Guy Ryder på FN-hemsida.

De flest barn som tvingas arbeta gör det inom jordbrukssektorn, som står för omkring 70 procent av allt barnarbete i världen.

Nu, långt in i ett andra år av globala lockdown, skolstängningar, ekonomiska störningar och krympande nationella budgetar, tvingas familjer att göra hjärtskärande val", Henrietta Fore, UNICEF.

Bakom rapporten står FN-organen Unicef och Internationella arbetsorganet ILO. De varnar också för att miljontals barn nu riskerar att arbete på grund av pandemins.

Rapporten släpptes inför  världsdagen mot barnarbete den 12 juni.

Barnarbete i världen

• Jordbrukssektorn står för 70 procent av barnen i barnarbete, följt av 20 procent inom tjänstesektorn och 10 procent inom industrin.
• Nästan 28 procent av 5 till 11-åringarna och 35 procent av dem i åldern 12 till 14 år i barnarbete är utan skolan.
• Barnarbete är vanligare bland pojkar än flickor i alla åldrar, men när man tar hänsyn till hushållssysslor på 21 timmar per vecka minskar könsskillnaden i barnarbete.
• Barnarbete på landsbygden är 14 procent, nästan tre gånger högre än 5 procent i stadsområden.
Källa: Unicef och Internationella arbetsorganet ILO

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV