Radar · Utrikes

Twitteravstängd Trump: Bygger egen plattform

Efter att ha fått tillgång till Twitter i ungefär ett dygn efter den första avstängningen har USA:s president Donald Trump nu permanent stängts ute från plattformen.

Twitter meddelar att USA:s president Donald Trump permanent stängs av från plattformen på grund av risken för ytterligare uppmaningar till våld. Trump svarar med att säga att han överväger att skapa en egen plattform.

Twitters beslut kommer efter det att man har gjort en ”noggrann granskning av de senaste inläggen” på presidentens konto.

”I samband med de fruktansvärda händelserna den här veckan klargjorde vi att ytterligare överträdelser av Twitters regler potentiellt skulle kunna leda till just denna åtgärd.”

Använda annat konto

President Trump skriver på det officiella Vita huset-kontot @potus att han ”ser över möjligheterna att skapa en egen plattform inom en snar framtid”.

”Vi kommer inte att tystas!”, skriver Trump. Inläggen plockades kort efter det ner.

I onsdags, efter det att flera hundra Trumpanhängare stormade Kapitolium i Washington DC medan kongressen höll på att fastställa resultatet från presidentvalet i november, låstes Trumps Twitterkonto tillfälligt.

Låstes tillfälligt

På torsdagskvällen lokal tid låstes kontot upp igen och presidenten lade upp en film där han bland annat sade att känslorna efter valet måste lugnas ner och lovar ett ”ordnat överlämnande” av presidentmakten. Efter det publicerades ytterliga några inlägg innan konton stängdes av. Bland annat hann Trump meddela att han inte kommer att närvara vid demokraten Joe Bidens installation den 20 januari.

Även Facebook har låst presidentens konto på obestämd tid.

Facebookchefen Mark Zuckerberg uppger att företaget ser alltför stora risker med att öppna Trumps konton på Facebook och Instagram.

Fler konton avstängda

Videoplattformen Twitch har stängt av nya videoströmningar från ett Trumpkonto och videoappen Tiktok har stoppat klipp med talet Trump höll till anhängare före stormningen av kongressen. Snapchat blockerar Trump på grund av presidentens retorik.

CBS News rapporterar att Trumps tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn och Trumpkampanjens advokat Sidney Powell har fått sina Twitterkonton avstängda efter att ha publicerat inlägg om konspirationsrörelsen Qanon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV