Radar · Utrikes

Styrande partiet mot väntad seger i Kazakstan

President Kasym-Zjomart Tokajevs parti Nur Otan väntas ta hem segern i dagens parlamentsval.

Det regerande partiet väntas vinna med stor majoritet i parlamentsvalet i Kazakstan i dag. Landets enda registrerade oppositionella alternativ bojkottar valet.

Det enda parti som ser sig som oppositionellt, Nationella socialdemokratiska partiet (ANSDP), bojkottar valet i protest mot ett valsystem som partiet anser riggat.

nget val i landet har hittills bedömts fritt eller rättvist av valobservatörer från väst.

Många invånare i huvudstaden Nur-Sultan uppger för AFP att de inte tänker rösta, antingen på grund av att det är för kallt ute eller att det inte finns några verkliga alternativ till det sittande partiet.

Den sittande presidenten Kasym-Zjomart Tokajev har inför valet lovat att genomföra gradvisa politiska reformer.

Landets tidigare president Nursultan Nazarbajev styrde landet med järnhand i 29 år och lämnade 2019 över posten till Tokajev. Den nu 80-årige Nazarbajev sitter dock kvar som ordförande i det styrande partiet Nur Otan.

Många i oppositionen anser att president Tokajev är satt på posten som en frontfigur fram till att Nursultan Nazarbajevs äldsta dotter Dariga Nazarbajeva kan ta över presidentposten. Hon är i dagens parlamentsval ett av namnen på Nur Otans valsedel, vilket lett till spekulationer om hon i ett senare skede planerar att ställa upp som presidentkandidat.