Radar · Utrikes

Spanska soldater hjälper strandade i snön

Folk pulsar fram i den rekorddjupa snön i Spaniens huvudstad Madrid.

Snöstormen Filomena har lamslagit delar av Spanien, där soldater skickas ut för att hjälpa människor i nöd.
Fyra personer har mist livet till följd av ovädret.

– De extremt tuffa väderförhållandena till trots så är antalet olyckor relativt begränsat, säger inrikesminister Fernando Grande-Marlaska vid en presskonferens.

En man och en kvinna har drunknat. De blev fast i sin bil när en flod i närheten av Malaga svämmade över. Två hemlösa, i huvudstaden Madrid respektive Calatayud, har frusit ihjäl, enligt myndigheterna.

”Kungafamiljen vill uttrycka sin sorg över stormens offer. . . och uppmanar till extrem försiktighet”, skriver kung Felipe VI och drottning drottning Letizia på Twitter enligt Reuters.

Den statliga vädermyndigheten Aemet har utfärdat varningar för mer snöfall i Madrid och i fyra andra regioner.

Skidåkning mitt på gatan

I Madrid har över fem decimeter snö fallit på vissa håll. Den centrala knutpunkten Puerto del Sol, som i vanliga fall brusar av trafik, passerade folk under lördagen främst på skidor.

– Det är väldigt mycket snö, det täcker allt, säger svensken Max Arvór som jobbar och bor i centrala Madrid sedan 2009.

Han berättar att snön började falla i fredags kväll och att han och hans fru då befann sig på en bar.

– Jag satt i fönstret och såg hur det bara föll mer och mer snö. Några pojkar på andra sidan gatan drog snön av biltaken för att busa, men sedan tog det inte ens en halvtimme så var taken snöfyllda igen.

Då busstrafiken ställdes in till följd av snömängderna fick paret sedan gå hem genom vinterlandskapet.

– Jag ångrade lite att jag tagit gympaskor. Fast jag var inte den enda, folk har inte riktigt kläder för den här typen av väder här. Många har aldrig sett såna mängder snö förut, berättar Max Arvór och fortsätter:

– Gatorna är helt tomma, det finns varken bilar, bussar eller mopeder. Folk har snöbollskrig och åker skidor mitt i gatan. Det påminner lite om vårens nedstängning.

Busstrafik och tågavgångar ställdes in under lördagen, och Madrids stora flygplats Barajas stängdes. Trafikkaoset var kanske som värst för de bilister som fastnade på vägarna runt huvudstaden när deras fordon snöade in.

Militären har sänt ut soldater med skyfflar för att undsätta insnöade. Under lördagen hade militären frigjort tusentals bilar och bad dem som ännu satt fast att ha tålamod och hålla ut.

”Vi fortsätter att undsätta fordon på A4, A5, M40 och M607”, twittrade en militär enhet för nödsituationer.

Meteorologernas uppskattning

Utöver Madrid drabbades även regionerna Aragonien, Valencia, Kastilien-La Mancha och Katalonien hårt av Filomenas framfart. De historiska byarna Toledo och Albacete har båda bett militären om hjälp med att skotta gatorna.

Spanska meteorologer uppskattar att stormen kommer att hålla i sig till på söndag. Temperaturen ser dock ut att stanna på –10 i stora delar av landet den kommande veckan.