Radar · Migration

Snö och kyla förvärrar läget för flyktingar i Bosnien

En av migranterna i det tillfälliga Lipalägret skyfflar bort snö från ett av de provisoriska tälten.

I förra veckan meddelade Bosniens regering att de skulle få flyttas till ett nedstängt men vinteranpassat flyktingläger. Men de lokala myndigheterna motsatte sig. Nu försöker man istället lösa situationen för de tusentals flyktingar  som stannat kvar i det tillfälliga Lipalägret på plats – med vinteranpassade tält mitt i ett snötäckt landskap.

I julhelgen eldhärjades det tillfälliga flyktinglägret Lipa i nordvästra Bosnien. Lägret hade precis stängt efter omfattande kritik för att inte ha vare sig rinnande vatten eller elektricitet. Men något alternativt boende hade inte ordnats av de bosniska myndigheterna, trots omfattande kritik från bland annat EU och FN.

I förra veckan gjorde centralregeringen ett försök till beslut om att flytta de flyktingar som fortfarande befinner sig i området till den närliggande staden Bihac, där det finns en numera nedlagd flyktinganläggning. Men de lokala myndigheterna, som har stort inflytande i Bosnien, motsatte sig detta, och nu är istället en vinterupprustning med nya tält på gång i det tillfälliga Lipalägret.

”Arbeten med provisorisk migrantboende i Lipa, Bihac, som avslutas under vakande öga av säkerhetsministern som besökte i morses”, twittrade Peter van der Auweraert, Bosnienchef för IOM som drivit lägret, under lördagen. och tillade att det är ”ett viktigt steg framåt”.

Efter mycket om och men så börjar Lipalägret få en vinterupprustning
Efter mycket om och men så börjar Lipalägret få en vinterupprustning. Foto: Tweet från Peter van der Auweraert, Bosnienchef på IOM. 

Till BBC säger han att ”vi vill ha människor i ordentliga mottagningscenter där de har tillgång till service, liksom de 6000 andra människorna i Bosnien”.

Totalt beräknas omkring 900 människor nu befinna sig i det tillfälliga tältlägret och omkring 800 personer finns kvar i det omkringliggande området utan något ordnat boende.

Suhret Fazlic, borgmästaren i den närliggande staden Bihac som vägrat ta emot flyktingar till det nedstängda Bira-centret, säger till BBC att de inte är nöjda med EU:s approach.

– Människor som kommer från Grekland och Bulgarien vill komma till Kroatien, men fastnar i Bihac.

EU å sin sida menar att man under de senaste två åren betalat över 90 miljoner euro för flyktingcenter utrustning och vård.

EU:s utrikeschef Josep Borell skrev i ett uttalande i veckan att ”Bira-migrationscentret, renoverat med 3,5 miljoner euro från EU-stöd, är lämpligt för vinterförhållanden men står tomt på grund av motstånd från lokala myndigheter att öppna det”.

Hans talesperson Peter Stano säger till BBC att ”vi vill se att de agerar – och inte spelar politiska spel med människors liv”.