Radar · Miljö

Över 1000 XR-aktivister ställs inför rätta i Storbritannien – ”ovanligt”

Vid Extinction rebellions protester vid Parliament square i september förde polisen bort många av de demonstranter som lagt sig ner på vägen.

Över tusen personer som deltagit i Extinction Rebellions olika aktioner i Storbritannien har åtalats. Att åtala så många personer och påbörja domstolsprocesser för mindre företeelser är uppseendeväckande enligt flera bedömare, som menar att politiska påtryckningar kan ligga bakom.

Under de senaste åren har Extinction rebellion genomfört flera uppmärksammade aktioner, som bland annat lett till att trafiken i London stannat av. Organisationen uppger att mer än 3400 av aktivisterna har arresterats och att cirka 1700 av dem har anklagats, främst för mindre brott som störande av allmän ordning. Mer än tusen av aktivisterna har ställts inför domstol och hundratals är pågående just nu.

Men att gå till domstol för mindre förseelser i så stor skala är ovanligt. Det säger Graeme Hayes, sociolog på Aston University och som följer XR-fallen, till The Guardian.

– Det vi ser verkar väldigt mycket som politiska beslut att anklaga människor och ta dem till domstol för mycket små brott, och det är extraordinärt. Jag kan inte tänka mig ett prejudikat [i Storbritannien] där det har hänt tidigare på något som kommer nära denna skala.

Kan behöva resa till London trots pandemin

Även Raj Chada, advokat som representerar många av de tilltalade menar att så många åtal inte ligger i landets intresse, speciellt då flera av de åtalade kan tvingas åka in till London för att infinna sig i person vid domstolsförhandlingar, trots att pandemiläget är allvarligt.

– Dessa klienter kommer från hela landet, och domstolssystemet håller precis på att få grepp om fjärrnärvaro. Covid-krisen är på sin högsta nivå, men CPS [Åklagarmyndigheten] fortsätter dessa fall till stora ekonomiska kostnader, säger han till The Guardian.

Men landets åklagarmyndighet håller inte med och poängterar för tidningen att de är en oberoende organisation.

– Varje ärende bedöms enbart på grund av dess individuella meriter, och åtal följer bara om våra juridiska tester är uppfyllda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV