Radar · Arbetskritik

Manliga chefer gillar inte depression hos medarbetare: ”Vi blev förvånade”

Manliga chefer tycker i högre grad att medarbetare med depression är en börda för arbetsplatsen, visar en studie.

Manliga chefer är i högre grad negativt inställda till medarbetare med depression än kvinnliga chefer. Det visar en studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset. Negativiteten ökade ju högre chefspositionen var.

Studien bygger på en webbaserad enkät som drygt 2600 chefer på olika nivåer svarat på och visar att 24 procent av de manliga cheferna hade en negativ attityd till depression bland medarbetarna. Motsvarande andel för de kvinnliga cheferna var 12 procent.

– Vi blev förvånade över att skillnaderna mellan kvinnliga och manliga chefer kvarstod även efter att vi i våra statistiska analyser kontrollerat för andra faktorer som chefernas utbildning, vilken typ av arbetsplats de var på, hur länge de varit chefer och om de hade erfarenhet av medarbetare med depression, säger Monica Bertilsson, universitetslektor i folkhälsovetenskap vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och projektansvarig för studien, i en artikel från Göteborgs universitet.

Enkäten byggde på tolv påståenden som cheferna fick ta ställning till och i elva av dem fanns en signifikant skillnad mellan könen. De manliga cheferna instämde i högre grad på att de kände sig osäkra ihop med medarbetare med depression, att dessa medarbetare är en börda för arbetsplatsen och att de inte bör jobba när de medicinerar.

Skulle inte anställa någon som haft depression

De höll i högre grad också med om att de inte skulle göra tillfälliga förändringar i arbetet för att stödja en medarbetare med depression eller anställa någon som de visste hade haft depression.

Däremot svarade manliga och kvinnliga chefer likadant på påståendet att det är stressande med medarbetare med depression.

Resultaten visade också att andelen negativa attityder ökade ju högre chefsposition personen hade och här syntes ingen skillnad mellan män och kvinnor. Samtidigt minskade andelen negativa attityder hos chefer som mött fler antal medarbetare med besvär, vilket forskarna tolkade som positivt.

Studien ingår i projektet ”Chefens perspektiv – en missad pusselbit” som syftar till att bättre förstå chefers kunskaper och strategier för stöttning av medarbetare med vanlig psykisk sjukdom.

– Chefer med negativa attityder kan ha svårare att förhålla sig till frågor som rör psykisk hälsa generellt men också att ge stöd till personer som kan behöva kort- eller långsiktig arbetsanpassning, konstaterar Monica Bertilsson i artikeln.

Hon tillägger att det är viktigt att komma ihåg att det är en attitydundersökning.

– Vi vet inte hur manliga och kvinnliga chefer agerar i verkliga livet.