Radar · Integritet

Håll koll på frihetsfrågor med Syre

Frihet innebär rätten att tala, tänka och agera i enlighet med den egna viljan.

Nu drar Syre igång Frihetskollen. Varje söndag samlar vi veckans viktigaste nyheter om fri- och rättigheter kopplat till integritet så att du snabbt kan få en överblick på det som hänt. Vi har ställt några frågor till vår integritetsredaktör Charlotte Wester, som kommer att producera Frihetskollen.

Charlotte Wester arbetar som integritetsredaktör på Syre
Charlotte Wester arbetar som integritetsredaktör på Syre. Foto: Privat

Vad betyder frihetskollen?

– Frihet har flera betydelser och hur mycket vi tänker på fri- och rättigheter kan bero på vår vardag. När vi inte behöver tänka på frihet har vi ofta mer av den. Sedan coronapandemin slog till har många i Sverige tänkt mer på frihet än tidigare genom att restriktioner till exempel minskat vår mötesfrihet. Det frihetliga perspektivet innebär ett grundläggande ifrågasättande av makten.

Vilken typ av frågor kommer man att kunna läsa om?

– På frihetskollen kan du läsa om fri- och rättigheter kopplat till integritet och vi kommer att ha artiklar om till exempel storebrorssamhället, övervakning, minoritetsförtryck, normfrågor, kroppssuveränitet och drogpolitik. Det blir korta nyheter, längre reportage och krönikor. Syre vill också bidra till en bred debatt och jag hoppas att du som läsare vill bidra med debattartiklar och tips.

Hur ofta kommer frihetskollen?

– På Facebooksidan Frihetskollen och www.frihetskollen.se publiceras artiklar löpande. Som nyhetsbrev kommer Frihetskollen ut en gång i veckan, på söndagar.

Så det kommer också att skickas ut ett ”riktat” nyhetsbrev varje vecka. Vad innebär det?

Varje söndag får du som är intresserad av frihets- och integritetsfrågor ett nyhetsbrev med en rad viktiga händelser. Kollen kommer också att ha sin egen webb- och Facebooksida, så vill du hellre få nyheterna direkt och inte vänta till en lugn stund på söndagen hoppas jag att du håller koll på dem.

Finns det några särskilt viktiga händelser som du redan nu vet att frihetskollen kommer att bevaka i år?

– Frihet och integritet är ett brett område men drogpolitiken är ett exempel på vad vi bevakar. De som har följt frågan vet att Sverige jämfört med många andra länder har en restriktiv drogpolitik och på Frihetskollen kommer vi att skriva om den nya strategin för narkotikapolitik, utvecklingen av skadereducerande insatser och den avkriminalseringsvåg som drar igenom bland annat USA. Förra året avkriminaliserade flera nya delstater cannabis.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV