Radar · Utrikes

Fler ledamöter stödjer riksrätt mot Trump

Onsdagens gemensamma omröstning för kongressens båda kamrar om godkännande av valresultatet, strax innan stormandet av Kapitolium.

Demokraternas försök att ställa USA:s president Donald Trump inför riksrätt vinner mark. Under lördagen ställde sig 190 av representanthusets 435 ledamöter bakom förslaget. Ingen av dem tillhör dock Republikanska partiet.

Trots stödet är det ännu oklart om det finns tillräckligt med stöd för att en process ska kunna starta mot den avgående presidenten. Och tiden börjar bli knapp.

Det räcker med en enkel majoritet i representanthuset, som kontrolleras av Demokraterna, för att formellt godkänna riksrättsanklagelserna.

Därmed går processen vidare till senaten, som enligt nuvarande planering har en paus i sitt arbete fram till den 19 januari – dagen innan Trumps mandatperiod tar slut.

I senaten krävs dessutom två tredjedelars majoritet för att fälla presidenten. Fördelningen av mandaten i senaten är 50–50 mellan Demokraterna och Republikanerna. Det innebär att minst 17 republikanska ledamöter behöver ställa sig bakom anklagelserna.

Ett förslag om riksrättsförfarande håller nu på att tas fram av tre demokrater och detta kommer under måndagen att läggas fram inför representanthusets ledamöter.

Kraven på att ställa president Trump inför riksrätt kommer efter veckans dramatiska utveckling när Kapitolium stormades av en folkhop som eldats på av ett tal där den sittande presidenten upprepade falska påståenden om valfusk. Totalt fem människor miste livet i samband med händelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV