Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Expert: ”Angrepp på demokratin” när journalister inte kan göra sitt jobb

Nils Funcke varnar för risker med att företag avgör vad som får skrivas på sociala medier, rättsvårdande myndigheter borde avgöra om brott begåtts.

Sönderslagen utrustning, glåpord och texten ”Mörda medierna” på en dörr till Kapitolium var en del av härjningen när Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden i onsdags. ”Att journalister inte kan utföra sitt arbete som de ska är att betrakta som angrepp på demokratin”, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

En journalist från Bloomberg news filmade en folkmassa som krossade utrustning och skrek: ”Försvinn härifrån”. En annan reporter från Buzzfeed news visade ett foto där Trumpsupportrarna hade format en kamerasladd till en hängsnara som de hängt upp i ett träd. Det är en del av beskrivningarna i New York Times.

Nils Funcke är universitetsadjunkt vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet.

– Det har fått allvarliga konsekvenser för mediernas ställning att staten, tvärtemot att backa upp medierna, i stället har trakasserat både enskilda journalister och etablerade medier under fyra års tid. Det har skapat en grogrund och leder till att det finns vissa individer som börjar agera, säger han.

– Sedan finns det olika grader av allvar beroende på om det är en hel maktapparat eller enstaka huligangrupper som ligger bakom attacken. Men oavsett är det rättsvårdande myndigheters roll att gripa och lagföra dem.

Upprorsmakarna lämnade meddelandet ”Murder the media” på insidan av amerikanska kongressbyggnaden, skrev journalisten Anthony Quintano på Twitter. Bild: Skärmdump.

”Ovanligt att en president ligger bakom”

Det var under kongressens arbete med att godkänna Joe Biden som näste president som Trumpanhängarna slog till. Tidigare på dagen hade president Donald Trump hållit ett tal på ett möte i protest mot valresultatet. I sitt tal uppmanade Trump demonstranterna att bege sig till Capitolium.

– I det här fallet är det en lite ovanlig situation eftersom man utan vidare kan slå fast att det är presidenten som ligger bakom, han har inte utfört handlingarna men uppmanat sina anhängare till dem, säger Nils Funcke.

Ett par timmar senare publicerade Trump en video på Twitter där han vädjade till demonstranterna att gå hem. Samtidigt sa han att ”vi älskar er”.

I samband med stormningen stängdes presidenten av från Twitter, Facebook och Instagram. I ett inlägg förklarade Twitter: Som ett resultat av den oöverträffade och pågående våldsamma situationen i Washington har vi krävt att tre av Donald Trumps tweets som postades tidigare i dag tas bort för upprepade och allvarliga kränkningar av vår ”medborgerliga integritetspolicy” (Civic integrity policy).

Kritiserar att IT-bolag raderar yttranden

Men Nils Funcke menar att friheten att yttra sina åsikter sträcker sig långt och är kritisk till att ge it-bolag makten att avgöra vad som får skrivas.

– Jag tycker inte att Twitter, Facebook och Google ska ta bort yttranden på grund av innehållet. Man kan ingripa mot vissa yttranden men det ska vara upp till de rättsvårdande myndigheterna att avgöra om något brott har begåtts och de som begår brott ska lagföras på vanligt sätt.

Bolagen har rätt att ingripa som de vill på sina plattformar men Nils Funcke menar att agerandet även är problematiskt.

– Jag kan tycka att det Trump säger är helt fel men att det inte är it-bolagens roll att hindra en folkvald president att uttrycka sig, säger han.

I går meddelade Twitter att de ”efter en noggrann granskning av Donald Trumps senaste tweets och kontexten kring dem” har stängt hans konto permanent på grund av ”risken för ytterligare uppvigling till våld”. Därefter skrev Trump från det officiella presidentkontot att hans team ”förhandlar med olika andra webbplatser” och ”tittar på möjligheterna att bygga ut vår egen plattform”, i ett inlägg som sedan har tagits bort.

Läs även gärna Twitteravstängd Trump: Bygger egen plattform

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV