Radar · Utrikes

Dödlig nollning med rasistiska motiv i Belgien

Universitetsbiblioteket i Leuven.

En bestialisk initiationsrit vid en elitskola i Belgien ledde till att en student med afrikansk påbrå dog. Två år efter hans död utreder polisen det som ett mord med rasistiska förtecken, rapporterar Svd.

Sanda Dia ville bli medlem i Reuzegom, en exklusiv studentklubb vid universitetet i Leuven, som ligger i belgiska Flandern. Ett medlemskap där skulle säkra hans framtida karriär med direktkontakter till Belgiens elit och överklass. Men det blev hans död.

Till en början 2018 utreddes brottet av polisen som en olycka vid en nollning på universitetet men sedan dess har fler detaljer läckt ut. Bland annat tvingades Sanda Dia dricka enorma mängder alkohol och fiskolja, han tvingades äta levande möss och svälja guldfiskar. Sedan kastades han ner i en isvak där han fick stå kvar i flera timmar. Gruppens medlemmar ska ha urinerat och bajsat på honom under ritualerna.

När han väl fördes till sjukhus var hans kroppstemperatur 27 grader och flera organ hade slutat att fungera på grund av saltförgiftning från fiskoljan. Han dog i en hjärtinfarkt 20 år gammal, rapporterar Svd.

Rasism bakom

Efter att misstankar om att brottet kan ha haft rasistiska motiv utreder nu polisen det som ett hatbrott. Arton medlemmar i Reuzegom kan åtalas för dråp, förnedring och droginnehav. På olika videoklipp syns de festa iklädda Ku Klux Klan-kostymer och hylla Adolf Hitler, skriver The New York Times.

Kritik har kommit mot ledningen för universitetet i Leuven eftersom gruppmedlemmarna kommit undan så lindrigt. Ingen av dem har stängts av helt från sina studier, även om rektorn nu säger sig vilja utreda vad som skedde.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV