Radar · Djurrätt

Djurens rätts nya djurrättspodd testar vegansk ost

I avsnitt nummer två av den nylanserade podden På djurens sida! smakar sig Sarah Mansouri och gästen Sorosh Tavakoli igenom ett stort antal ostar av olika typ, med varierat resultat.

Entreprenören på vegansk ost, Sorosh Tavakoli, är själv inte vegan, berättar han i Djurens rätts nya podd På djurens sida!. Det gäller alla på företaget. ”Vi måste veta hur ost smakar”, säger han. I senaste avsnittet testar och pratar han och progamledaren Sarah Mansouri veganska ostar.

Det ligger 20 olika veganska ostar på bordet för test.

– Den smakar inte så mycket, vilket är bra. För det den smakar tycker jag inte om, säger ostentreprenören Sorosh Tavakoli om en hushållsost.

Dålig näring

När det gäller utseendet får alla hushållsostar i testet godkänt, men näringsinnehållet är en annan sak.

– Jag tror att 80 procent av hushållsostarna här är gjorda på kokosolja och stärkelse. Det är 25 procent fett, 25 procent kolhydrat och resten vatten, medan en vanlig ost har 25 procent protein. De här ostarna kan göra en bra macka men näringsmässigt adderar de tyvärr ingenting, säger Sorosh.

Inte heller smaken är mycket att hurra för.

– Jag äter fortfarande vanlig mejeriost och det är en helt annan upplevelse. Smaken är bredare, djupare. De här är väldigt platta, fortsätter han.

– Veganer har rätt, vi andra are struggling with it, fortsätter han. Dels gör jag det väldigt sällan, jag är 95 procent vegan. Men dels måste vi på företaget också veta hur ost smakar, originalet, säger han.

Är ostar beroendeframkallande?

Duon smakar sig även igenom veganska färskostar och ostar av cheddartyp.

En vegansk mozzarella får tummen ned av Soroch och en lite nyttigare ost möter en viss skeptisism av Sarah, som tycker att den smakar beskt.

Sorosh försvarar den dock.

– Det som är spännande med den är att den är gjord av cachewnötter, 70 procent, och levande bakteriekultur.

För att kon ska producera mycket mjölk insemineras hon och tvingas föda en kalv varje år, en kalv som tas ifrån henne nästa direkt
För att kon ska producera mycket mjölk insemineras hon och tvingas föda en kalv varje år, en kalv som tas ifrån henne nästa direkt. Det naturliga är att kalven avvänjs efter ett halvt till ett år. Foto: Olga Kravchuk/Unsplash

Några ostar får dock bättre betyg av smakpanelen, bland annat en fetaostliknande från Soroshs företag Noquo foods som får toppbetyg av Sarah Mansouri. Den är gjord på ärta och åkerböna med bakteriekultur och har 10–15 procent protein, som en fetaost.

– Krämig, syrlig och väldigt ostig, tycker Sarah. Munnen är glad.

Osten är dock inte lanserad ännu utan kommer i mars.

Många problem med mjölkindustrin

I podden berättar också etologen Linda Björklund på Djurens rätt om vad traditionell ost innebär för djuren i mjölkindustrin. Att kalven tas från kon alldeles för tidigt, att korna får juverinflammation och att korna avlivas och slaktas för att bli kött redan vid runt fem års ålder.

Här hittar du avsnittet Osten – veganismens ömma punkt? på Youtube i Djurens rätts nya podd På djurens sida. Podden kan också avlyssnas på Spotify och andra ställen där poddar finns.

Djurens rätts podd  På djurens sida! sänds både på youtube och där poddar finns
Djurens rätts podd  På djurens sida! sänds både på youtube och där poddar finns. Programledare är Sarah Mansouri. Foto: Djurens rätt

FLER PODDAR OM VEGO OCH DJURRÄTT

Veganprat. Syskonen Sara och Staffan Andersson pratar om djurrätt, veganism och vardagshändelser ungefär en gång i månaden. Senaste avsnittet kom den 22 december och är en julspecial.
Vegopodden intervjuar Vegos chefredaktör Mattias Kristiansson en ny spännande person per avsnitt. Podden handlar om den nya gröna maten, de senaste trenderna och hur du gör de rätta valen för att må bättre. Nya avsnitt ungefär en gång i veckan.
Den filosofiska veganen är en podd om djurrättsteori, moralfilosofi och abolitionistisk veganism. 13 avsnitt har producerats, det senaste i februari 2019.
Det finns också många internationella podcasts, här hittar du en lista.