Radar · Morgonkollen

Splittring om Syrien – väst klandrar Ryssland

Barn leker i ett lerigt flyktingläger i Idlibprovinsen i Syrien i slutet av januari.

Ännu en gång har det internationella samfundet misslyckats med att nå enighet kring det krigshärjade Syrien. Snart går inbördeskriget in på sitt tionde år.

Efter en dag av förhandlingar misslyckades FN:s säkerhetsråd med att enas om en gemensam ståndpunkt för Syrienkonflikten.

Innan tisdagens möte manade Geir Pedersen, FN:s särskilda Syriensändebud, till att den låsta fredsprocessen måste sättas i gång – men den syriska regimens främsta allierade, Ryssland, uppges ha blockerat alla sådana förhandlingar.

Miljontals människor har fördrivits och över 380 000 dödsoffer har krävts sedan kriget startade i mars 2011. Ändlösa fredssamtal stödda av FN har det senaste decenniet misslyckats med att få stopp på blodsspillan och de senaste åren har parallella förhandlar letts av Ryssland och Turkiet.

– Den nuvarande splittringen inom det internationella samfundet måste överbryggas, sade Geir Pedersen, till journalister inför säkerhetsrådets videokonferens.

Pedersen framhållet att konstruktiv internationell diplomati är det enda sättet att komma framåt i Syrienkonflikten.

– Det saknas tillit och förtroende och det är brist på kompromissvilja – och även brist på politiskt svängrum att kompromissa, säger Pedersen.

Säkerhetsrådets månatliga möten om Syrien är vanligtvis offentliga, men den här gången hölls det bakom stängde dörrar. Flera diplomater som deltog gav efteråt Ryssland skulden för bristen på enighet, eftersom landet enligt västmakterna ska ha ställt för höga krav. Ryssland har ännu inte kommenterat påståendena.