Radar · Integritet

Exklusiva Clubhouse under lupp inom EU

Den hypade appen Clubhouse både attraherar och upprör.

Den hypade och exklusiva appen Clubhouse har på kort tid attraherat miljontals användare världen över. Nu ifrågasätts appens säkerhet av den tyska dataskyddsmyndigheten.

Ljudbaserat, helt befriat från text och bild, och endast tillgängligt om du blir inbjuden av en annan användare – så kan Clubhouse kortfattat beskrivas, appen som blivit allt hetare i sociala medier-utbudet.

Appen är en produkt från techvärldens epicentrum Silicon Valley, utvecklat av Paul Davidson och Rohan Seth, och har funnits i snart ett år. Konceptet är tillsynes enkelt: Röstsamtal med varierande gruppstorlekar, där vem som helst kan delta – om man lyckats få en inbjudan av en annan användare vill säga.

Utöver exklusiviteten har många lockats av möjligheten att komma nära kändisar, mediapersonligheter, politiker eller andra offentliga personer. Har man Clubhouse finns det i praktiken en chans att delta i gruppsamtal med användare som Elon Musk, Mark Zuckerberg eller Oprah Winfrey.

Kritik mot Clubhouse

Kritiken har dock inte varit obefintlig mot Clubhouse. Man har bland annat kritiserat appens avsaknad av modererade samtal, vilket vid tillfällen har lett till att personer har använt appen som en plattform för att sprida hat.

Användare med judisk bakgrund har till exempel larmat om samtalsgrupper där personer obehindrat har vädrat antisemitiska åsikter, något som det amerikanska techmagasinet The Verge tidigare har rapporterat om.

Utöver det synas även Clubhouse ur ett juridiskt perspektiv. Den tyska dataskyddsmyndigheten har nämligen inlett en granskning av appen. Orsaken: Man misstänker att Clubhouse strider mot den europeiska dataskyddsförordningen GDPR, detta enligt uppgift från Sveriges Radio Ekot.

Myndigheten ifrågasätter användarnas möjlighet att dela med sig av kontaktlistorna i sina telefoner och vill även se över hur appen lagrar röstinspelningar.

I Sverige har man inte inlett någon granskning mot Clubhouse men Integritetsskyddsmyndigheten har uppgett att man inväntar den tyska dataskyddsmyndighetens granskning.

Läs även: Hypade appen Clubhouse kortlivad i Kina