Radar · Politik

Både EU och Kina pressar teknikjättar

Tencent är en bjässe på den kinesiska marknaden för digitala tjänster.

Dryga böter kan vänta bolag som Facebook och Twitter om de inte plockar bort olagligt innehåll. Detta enligt ett förslag från EU-kommissionen. Samtidigt inför Kina nya konkurrensregler som ska begränsa bolag som dominerar där.

Böter på upp till till 6 procent av den globala omsättningen kan drabba sociala mediebolag som Facebook, om de brister i att plocka ner olagligt innehåll som användare lägger upp på plattformarna, enligt kommissionens förslag. Bolagen ska vara tvungna att följa lagarna i varje enskilt land, framhåller Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor.

– Onlinevärlden måste anpassa sig till allt som vi redan kommit överens om att det gäller offline. Plattformarna måste leva upp till nationell lagstiftning, säger hon, rapporterar SVT.

Förslaget ska nu behandlas av Europaparlamentet och medlemsländerna i ministerrådet.

Samtidigt försöker nu Kinas konkurrensmyndighet begränsa landets teknikjättar som e-handelsföretaget Alibaba och Tencent som tillhandahåller en lång rad tjänster som textmeddelanden och videospel. Nya regler ska bland annat förhindra att bolagen manipulerar priser och tvingar konsumenter att välja specifika tjänster och appar, rapporterar Resumé.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV