Radar · Politik

Ministern: Försöker spåra tolkarna i Afghanistan

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson, Rasmus Ling, sätter press på S efter M:s krav att regeringen agerar för tolkar som bistått den svenska styrkan i Afghanistan.

MP och M kräver att regeringen agerar för att skydda de tolkar som bistått den svenska Afghanistanstyrkan, rapporterar Expressen. S har påbörjat ett arbete med att identifiera personer som kan bli aktuella för vidarebosättning i Sverige, enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Redan i måndags krävde Moderaterna att tolkar och lokalanställda som hjälpt den svenska styrkan i Afghanistan ska kunna få skydd i Sverige.
Miljöpartiet anser att oppositionspartiets krav är fullt rimligt och passar därför bollen vidare till Socialdemokraterna.

– Jag förutsätter att regeringen vänder på alla stenar, säger partiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling till tidningen.

– Sverige har en moralisk skyldighet att lösa det här – att erbjuda skydd till de personer som hjälpt det svenska försvaret på plats, säger Rasmus Ling.

Försöker identifiera

Morgan Johansson har tidigare sagt att regeringen följer utvecklingen i Afghanistan och att den håller ett extra öga på utsatta grupper med kopplingar till den svenska styrkan.

Men ministern har också sagt att det inte är rimligt att samtliga som arbetat för Sverige i Afghanistan under nästan 20 års tid ska erbjudas skydd i Sverige.

Uppemot 70 personer

Nu framhåller han att samtal pågår mellan Migrationsverket och Försvarsmakten om hur man ska kunna spåra de tolkar som arbetade för den svenska ishavsstyrkan i Afghanistan fram till 2014.

– Försvarsmakten och Migrationsverket drar nu i gång ett jobb med att identifiera eventuellt ytterligare individer som kan komma i fråga för vidarebosättning, säger Morgan Johansson till Sveriges Radio Ekot.

Moderaterna uppger för TT att det kan tänkas röra sig om uppemot 70 personer som får skydd i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV