Radar · Utrikes

Kina kräver att Litauen tar hem ambassadör

Beskedet om att Litauen och Taiwan ska öppna kontor hos varandra kom i juli från Taiwans utrikesminister Joseph Wu.

Kina kräver att Litauen hämtar hem sin ambassadör i Peking och meddelar samtidigt att Kinas utsände i Vilnius ska hem till Kina.

Relationerna mellan länderna är ansträngd sedan Litauen beslutat att en taiwanesisk beskickning ska öppna i huvudstaden Vilnius, och att Litauen planerar att öppna ett representationskontor i Taiwan. Litauens beslut har retat upp Kina, som anser att den demokratiskt styrda ön Taiwan är en del av Folkrepubliken Kina.

Att Litauen tillåter att kontoret öppnas under namnet Taiwans representationskontor i Litauen undergräver Kinas suveränitet, anser Kinas utrikesdepartement.

”Den kinesiska regeringen uttrycker sitt kategoriska motstånd mot detta. Kina har beslutat att återkalla sin ambassadör i Litauen och kräver att den litauiska regeringen kallar hem sin ambassadör i Kina”, säger utrikesdepartementet i ett uttalande, där Litauen uppmanas att omedelbart rätta till sitt ”felaktiga beslut” och inte fortsätta på ”fel väg”.

Endast 15 länder har formella diplomatiska relationer med Taiwan, men många andra har kontor som ofta kallas handelskontor.

Det är ännu inte känt när det taiwanesiska kontoret i Vilnius öppnar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV