Energi

Janne Schaffers drömspelning sker i höst

Janne Schaffer skulle ha firat 50 år som artist med en serie jubileumskonserter i fjol.

I fjol funderade han på att lägga av, men ett oväntat möte i de sörmländska skogarna fick gitarrvirtuosen Janne Schaffer på andra tankar.Nu stundar drömspelningen: Den inställda serien jubileumskonserter som Schaffer skulle ha genomfört förra året.

Beskedet kom som en chock. Janne Schaffer och Electric Banana Band-kollegan Lasse Åberg hade spelat en välgörenhetskonsert inför 700 personer i Jönköpings konserthus i slutet av januari 2020.

Kort därefter stod det klart att levande musik inför publik blivit ett utrotningshotat kulturutövande, åtminstone inom en överskådlig framtid.

– När allt stängdes ned och alla jobb försvann funderade jag allvarligt på om jag skulle lägga av. ”Är det här ett tecken av något slag?”, säger Janne Schaffer.

Ett avgörande möte

Men en spelning som inte blivit inställd skulle äga rum inför en 50 personer stor publik på en skogsscen utanför Mellösa.

– Jag tog mig dit, mitt ute i skogen ligger det. Så plötsligt kommer det en man i kostym fram och frågar ”Är det du som är Janne Schaffer? Jag är från Säpo”, säger Janne Schaffer.

– Då blev jag nervös och undrade ”vad har jag nu gjort?”. ”Nej du har inte gjort någonting, men statsministern kommer och lyssnar på dig”.

Stefan Löfven (S), sugen på krämiga toner signerade en av Sveriges mest rutinerade musiker, hade tagit sig från närliggande sommarstället Harpsund för att lyssna.

– Då sade jag att om du kommer och lyssnar, då känns det som ett tecken på att jag nog inte ska sluta, att jag ska fortsätta ett tag till. ”Ja det tycker jag”, sade han, säger Janne Schaffer.

Kör och symfoniorkester

Vilken är din drömspelning efter pandemin?

– Min jubileumskonsert. Förra året firade jag 50-årsjubileum och hade bokat ett antal konserter. Nu är det flyttat till i höst. Och det är med hela mitt band, och med kör och sådant. Jag hade även bokat med symfoniorkester, och det kommer vi kunna göra i september, säger Janne Schaffer.

– Och det mest otroliga är att publiken är kvar. Nästan ingen har återlöst sina biljetter, och det är jag oerhört tacksam för. Jag känner att jag verkligen måste leverera ett jättebra jubileumsprogram.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV